top of page

Τεχνολογία & πολεμικές τέχνες



Τώρα οι αθλητές των πολεμικών τεχνών και όχι μόνο, φορούν αισθητήρες που μεταδίδουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στην ταμπλέτα ενός εκπαιδευτή, το GPS εντοπίζει με ακρίβεια την κίνηση, τα smartphones κρατούν την τρέχουσα και οι φορητές τεχνολογίες μπορούν να αποτρέψουν τους τραυματισμούς.


Στο παρελθόν, η αθλητική κατάρτιση απαιτούσε εκτεταμένη γραφειοκρατία και προσπάθεια μετά την άσκηση από τον εκπαιδευτή και τον αθλητή. Ενώ ο αθλητής ασκείται, οι σημειώσεις και το βίντεο λαμβάνονται με προσοχή και στη συνέχεια ταξινομούνται σε γραφήματα και γραφήματα που αντιπροσωπεύουν την απόδοση του αθλητή.


Σήμερα χρησιμοποιώντας αισθητήρες τοποθετημένους στο σώμα ή σε "έξυπνες ενδυμασίες" (ενεργητική φθορά με αισθητικές ίνες υφασμένες μέσα), οι αθλητικοί εκπαιδευτές μπορούν να μετρήσουν και να παρακολουθήσουν την απόδοση σε πραγματικό χρόνο. Σχεδόν οτιδήποτε για τον αθλητή μπορεί να μετρηθεί, από την αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό, μέχρι την ενυδάτωση και τη θερμοκρασία.

Αυτές οι ζωντανές μετρήσεις μπορούν να βοηθήσουν τον προπονητή να καθορίσει ποιες πτυχές πρέπει να επικεντρωθεί σε κάθε αθλητή. Οι αθλητές είναι μοναδικοί και οι μεμονωμένες μετρήσεις επιδόσεων σε πραγματικό χρόνο . Κατά τη διάρκεια της άσκησης, οι εκπαιδευτές μπορούν να διαβάσουν ζωντανές μετρήσεις και να αποφασίσουν πότε πρέπει να ξεκουραστούν, να τεντώσουν ή να προπονηθούν σκληρότερα.


Τα λέιζερ και το GPS έχουν ενσωματωθεί σε διάφορες πτυχές του αθλητικού εκπαιδευτικού κόσμου.  Οι εκπαιδευτές μπορούν να μετρήσουν την ακριβή θέση, την απόσταση, την ταχύτητα πχ κτυπημάτων και την επιτάχυνση των αθλητών ώστε να καταλάβουν καλύτερα πού μπορούν να βελτιωθούν. Ο εντοπισμός πιο περίπλοκων δεδομένων οδηγεί σε βελτιωμένη απόδοση με λιγότερη πίεση και πιθανότητα τραυματισμού.


Οι προπονητές μπορούν να αλληλεπιδρούν με τις πληροφορίες εισόδου των εφαρμογών για την υγεία των αθλητών.


Ίσως το πιο σημαντικό υποπροϊόν της τεχνολογίας στην αθλητική εκπαίδευση είναι ότι οι τραυματισμοί έχουν μειωθεί σημαντικά και τώρα μπορούν να εντοπιστούν πολύ νωρίτερα.

Το λογισμικό διαχείρισης κατάρτισης μπορεί να βοηθήσει τους προπονητές να παρακολουθήσουν όλες τις πτυχές της κατάρτισης: διατροφή, ενέργεια, ύπνο κλπ. Όταν οι προπονητές και οι εκπαιδευτές μπορούν να καθορίσουν την ατομική πρακτική για βέλτιστα αποτελέσματα, αποτρέπουν την κόπωση και τους αυτοτραυματισμούς.


Πηγές: OHIO University

Επιμέλεια άρθρου Σταύρου Ξηντάρα ψυχαναλυτή εκπαίδευσης

40 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page