top of page

Εκπαίδευση παιδιών πόλης σε δεξιότητες ασφάλειας και επιβίωσης



Kids Urban Survival Training

Ανέκαθεν οι πολεμικές τέχνες και τα συστήματα αυτοάμυνας, προσαρμοσμένα στις ειδικές ανάγκες κάθε λαού, τον διαθέσιμο εξοπλισμό του και το περιβάλλον αποτελούσαν μεθόδους υπεράσπισης της ατομικής, κοινωνικής και εδαφικής κυριαρχίας. Αρκετά αρχαία συστήματα μάχης και στρατηγικές διδάσκονται ακόμα μέχρι σήμερα στα σχολεία πολέμου, ως βάσεις των συγχρόνων μαχητικών μεθόδων, ή απλά ως ιστορικά στοιχεία.


Στον τομέα των μεθόδων για μάχη σώμα με σώμα, όλα τα παραδοσιακά συστήματα έχουν πάρει μορφή αθλήματος, εμπορεύματος ή αποτελούν μέσο ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομίας συγκεκριμένων χωρών. Η ουσία και ο αντικειμενικός σκοπός των πολεμικών τεχνών και των συστημάτων αυτοάμυνας θυσιάστηκαν στο βωμό του χρήματος και της προχειρότητας. Ενώ στον αντίποδα η βία και το έγκλημα εξελίχθηκαν. Ο μέσος καθημερινός ενήλικας μαλθακοποιήθηκε, παρασέρνοντας μαζί του και τη νέα γενιά. Μια κατάσταση που εκτός από δυσοίωνη είναι και ιδιαίτερα επισφαλής.


Οι αλάνες έδωσαν την θέση τους στις ψηφιακές πλατφόρμες και οι φιλικές αντιπαραθέσεις των παιδιών της γειτονίας, αντικαταστάθηκαν από κοροϊδίες και προσβολές μέσω κοινωνικών δικτυών. Η φιλία έδωσε τη θέση της στο εγώ και την απομόνωση. Η φαντασία, η δημιουργικότητα και η αξίες γίναν βορρά το εύκολου κέρδους και της προχειρότητας, ενώ η ατομικότητα καταπλακώθηκε από την μισαλλοδοξία.


Τα παιδιά σήμερα δεν αλληλοεπιδρούν σε φυσικό επίπεδο, δεν μαλώνουν, δεν σπρώχνονται, δεν διεκδικούν, δεν κάνουν ποδήλατο στη γειτονιά, δεν τραυματίζονται και γενικά δεν κάνουν όλα όσα είναι απαραίτητα για την σωματική, νοητική και συναισθηματική τους ωρίμανση. Τα παιδιά χρόνο με το χρόνο απομακρύνονται όλο και περισσότερο από όλες εκείνες τις δραστηριότητες αυτόκαθοδηγούμενης μάθησης, που θα πρόσφεραν εφόδια μιας ασφαλούς και αυτόνομης ζωής. Με τους γονείς να έχουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης που είτε μέσω της υπερπροστασίας τους που συμβάλει ακόμα περισσότερο στην μαλαθκοποιήση των παιδιών τους, είτε μέσω της αδιαφορίας τους που διαμορφώνει παιδιά χωρίς όρια και έλεγχο. Και στις δύο περιπτώσεις τα θύματα είναι τα ίδια τα παιδιά που διαπαιδαγωγούνται για έναν κόσμο εκτός πραγματικότητας.


Τα παιδιά μας όπως και εμείς ζούμε σε τσιμεντένιες ζούγκλες, γεμάτες κινδύνους και θηρία. Επιβάλλεται να έχουν τα απαραίτητα εφόδια επιβίωσης. Με πρωταρχική μέριμνα για την αντιμετώπιση του ίδιου τους του εαυτού και γνώση των όριων τους. Τα μικρά παιδιά δεν πρόκειται ποτέ να καταφέρουν να συμπλέκουν σωματικά με έναν ενήλικα, από όσο μικρή ηλικία και αν παρακολουθούν μαθήματα πολεμικών τεχνών.


Τα μικρά παιδιά μπορούν όμως να μάθουν να αναγνωρίζουν ύποπτες συμπεριφορές και να φεύγουν γρήγορα ή να ζητούν βοήθεια. Τα μικρά παιδιά είναι ικανά με την κατάλληλη εκπαίδευση να αναγνωρίσουν επικίνδυνα αντικείμενα και ουσίες ή να μάθουν πως να διασχίζουν μια διάβαση πεζών ή ακόμα να μάθουν πόσο σημαντικό για την ασφάλεια τους, είναι η χρήση της ζώνης ασφάλειας στο αυτοκίνητο ή να μάθουν πως να χρησιμοποιούν το σώμα τους σωστά ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες σοβαρού τραυματισμού από μια πτώση μετά από κάποιο σπρώξιμο.


Καμία πολεμική τέχνη ή σύστημα αυτοάμυνας δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό, αν δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες του ασκούμενου. Κάθε ηλικιακή ομάδα έχει τις δίκες τις ανάγκες, αλλά και τους περιορισμούς της. Δεν μπορείς να περιμένεις από ένα παιδί 6 ετών να συμπλακεί σώμα με σώμα με έναν έφηβο 15 ετών. Αλλά ούτε είναι και ηθικό να διδάσκεις ένα παιδί τεχνικές και τακτικές χωρίς καμία χρηστικότητα και αποτελεσματικότητα παραμυθιάζοντας τους γονείς και γεμίζοντας ψευδαισθήσεις το ίδιο το παιδί.

Η Krav Maga Science παρατηρώντας και μελετώντας τις ανάγκες των σύγχρονων μικρών παιδιών, δίνει γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις στους κινδύνους και τις απειλές των μικρών παιδιών, δημιούργησε ένα εκπαιδευτικό δια δραστικό πρόγραμμα επικεντρωμένο σε άμεσες και ευκολά εφαρμόσιμες τεχνικές και τακτικές αυτοπροστασίας και αυτοάμυνας για μικρά παιδιά, βοηθώντας τα παράλληλα να υιοθετήσουν ασφαλείς συνήθειες.

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που μπορεί να προσαρμοστεί, να χωριστεί, να ολοκληρωθεί σε μερικές ώρες ή να αποτελέσει τακτικό μάθημα σχολείου. Μια καινοτόμος εκπαιδευτική προσέγγιση ιδανική για νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, ιδρύματα ή ακόμα και παιδικά πάρτι.




Στην εκπαιδευτική ύλη περιλαμβάνεται και μάθημα παροχής πρώτων βοηθειών από τα παιδιά.


Το πρόγραμμα στοχεύει να κάνει πιο ασφαλή τα παιδιά και ήρεμους τους γονείς τους.


Στο link θα βρείτε λεπτομέρειες για το πρόγραμμα και τη θεματολογία του.





Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page