top of page

Τεχνική SLAM για να είμαστε παντού & πάντα ασφαλείς



Η τεχνική SLAM (Stop…Look…Assess…Manage), αποτελεί μια μέθοδο ασφαλείας για χώρους εργασίας, που μπορεί όμως να εφαρμοστεί και σε άλλους τομείς της καθημερινότητας μας. Η τεχνική SLAMαποτελεί ένας αλγόριθμο διαδικασιών σε περίπτωση που αναληφθούμε ότι η υγεία και ασφάλεια μας κινδυνεύουν.


Η καθημερινή ρουτίνα και προσκόλληση σε συγκεκριμένες συνήθειες και διαδικασίες, έχουν ως αποτέλεσμα, να χάσουμε προειδοποιητικά μηνύματα ότι ελλοχεύει κάποιος κίνδυνος με δυνητικές συνέπειες τον τραυματισμό.


Η υιοθέτηση της τεχνικής SLAM, θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε ένα πρωτόκολλο ασφαλείας, αυξάνοντας τις πιθανότητες να αντιληφθούμε και προλάβουμε μια ενέργεια μας που φαίνεται ανασφαλής και επικίνδυνη για την υγεία μας. Παράλληλα η τεχνική SLAM θα μας δώσει την ικανότητα να μπορούμε να προειδοποιήσουμε και άλλους για κάποια ανασφαλή και ανθυγιεινή ενέργεια τους.


Τα τέσσερα στάδια της τεχνικής SLAM

· STOP Σταματώ ότι κάνω και σκέφτομαι. Συγκεντρώνω το μυαλό μου στην συγκεκριμένη ενέργεια που κάνω τη δεδομένη στιγμή και απαντώ στις ερωτήσεις:

1. Είναι η πρώτη φορά που κάνω την συγκεκριμένη ενέργεια;

2. Έχει αλλάξει κάτι στη διαδικασία;

3. Πότε ήταν η τελευταία φορά που ξανά έκανα τη συγκεκριμένη διαδικασία;

4. Νιώθω άνετα με τη συγκεκριμένη διαδικασίας;

5. Αν όχι μήπως χρειάζομαι εκπαίδευση;

· LOOK

Ελέγχω πάντα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση οποιασδήποτε διαδικασίας.


1. Επιθεωρήστε το περιβάλλον και εντοπίστε πιθανούς κινδύνου όπως, σκάλες, σκοτεινά σημεία, εμπόδια, ακαταστασία, περίεργες συμπεριφορές, πράγματα που δεν κολλάνε, κ.α.

2. Προσδιορίστε τους κινδύνους για κάθε βήμα των ενεργειών σας και αξιολογήστε το τι θα πρέπει να κάνετε για να τους αντιμετωπίσετε.


· ASSESS Εκτιμήστε αν έχετε τα κατάλληλα προσόντα για να φέρετε εις πέρας τη διαδικασίας και να αποφύγετε τους κινδύνους. Πιο συγκεκριμένα προσδιορίστε αν έχετε:

1. Τη γνώση.

2. Τις Δεξιότητες.

3. Την εκπαίδευση.

4. Τα κατάλληλα εργαλεία για την ασφαλή διεκπεραίωση της διαδικασίας.

5. Αν χρειάζεστε βοήθεια και από άλλο άτομο.



Βασίλης Πετρίδης Επικεφαλής εκπαιδευτής KMS Krav Maga Expert Security Manager (CBNE) ΕΚΠΑ Ειδικός σε θέματα εγκληματικής ψυχολογίας ΕΚΠΑ


82 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page