top of page

Πολεμικές τέχνες & γνωστικές δεξιότητες

Πολεμικές

Η γνωστική ψυχολογία είναι επιστημονικό πεδίο της ψυχολογίας που προσπαθεί να ερμηνεύσει τα φαινόμενα της αντίληψης και των διανοητικών διεργασιών υποστηρίζοντας ότι έτσι μπορεί να εξηγηθεί η ανθρώπινη συμπεριφορά. Η περιοχή καλύπτει ένα ευρύ φάσμα περιοχών έρευνας, εξετάζοντας ερωτήματα λειτουργίας της μνήμης, προσοχής, αντίληψης, αναπαράστασης της γνώσης, σκέψης, δημιουργικότητας και επίλυσης προβλημάτων.


Οι πολεμικές τέχνες είναι υπό την μελέτη νευροεπιστημόνων . Τομείς που παρατηρήθηκαν οφέλη είναι τα εξής:


1. Βελτιωμένη προσοχή

 Οι ερευνητές λένε ότι υπάρχουν δύο τρόποι για να βελτιωθεί η προσοχή, μέσω της κατάρτισης προσοχής (AT) και της κατάρτισης κατάστασης προσοχής (AST).  Το ΑΤ βασίζεται στην εξάσκηση μιας συγκεκριμένης ικανότητας και στην καλύτερη γνώση αυτής της δεξιοτεχνίας, αλλά όχι σε άλλους - χρησιμοποιώντας για παράδειγμα ένα video game brain training.  Το AST, από την άλλη πλευρά, είναι να βρεθεί σε μια συγκεκριμένη κατάσταση πνεύματος που επιτρέπει μια ισχυρότερη εστίαση.  Αυτό μπορεί να γίνει με τη χρήση άσκησης, διαλογισμού, ή γιόγκα, μεταξύ άλλων.


Έχει προταθεί ότι οι πολεμικές τέχνες είναι μια μορφή AST, και υποστηρίζοντας αυτό, πρόσφατες έρευνες έδειξαν μια σχέση μεταξύ της πρακτικής και της βελτιωμένης εγρήγορσης .  Υποστηρίζοντας περαιτέρω αυτή την ιδέα, μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η πρακτική των πολεμικών τεχνών - συγκεκριμένα το καράτε - συνδέεται με την καλύτερη επίδοση σε ένα έργο διχασμένης προσοχής.  Αυτή είναι μια εργασία στην οποία το άτομο πρέπει να τηρεί δύο κανόνες και να ανταποκρίνεται σε σήματα που βασίζονται στο αν είναι ακουστικά ή οπτικά.


2. Μειωμένη επιθετικότητα

 Σε μια αμερικανική μελέτη , τα παιδιά ηλικίας 8-11 ήταν επιφορτισμένα με την παραδοσιακή εκπαίδευση πολεμικών τεχνών που επικεντρώθηκε στο σεβασμό των άλλων ανθρώπων και στην υπεράσπισή τους ως μέρος ενός προγράμματος καταπολέμησης του εκφοβισμού.  Τα παιδιά διδάχτηκαν επίσης πώς να διατηρούν ένα επίπεδο αυτοέλεγχου σε θερμές καταστάσεις.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εκπαίδευση των πολεμικών τεχνών μείωσε το επίπεδο της επιθετικής συμπεριφοράς στα αγόρια και διαπίστωσε ότι ήταν πιο πιθανό να εισέλθουν και να βοηθήσουν κάποιον που ήταν θύμα εκφοβισμού παρά πριν συμμετείχαν στην εκπαίδευση.  Σημαντικές αλλαγές δεν παρατηρήθηκαν στη συμπεριφορά των κοριτσιών, πιθανώς επειδή έδειξαν πολύ χαμηλότερα επίπεδα σωματικής επιθετικότητας πριν από την εκπαίδευση από ό, τι τα αγόρια.

Είναι ενδιαφέρον ότι αυτό το φαινόμενο κατά της επιθετικότητας δεν περιορίζεται στα μικρά παιδιά. Μια διαφορετική έρευνα έδειξε μειωμένη φυσική και λεκτική επιθετικότητα, καθώς και εχθρότητα, σε εφήβους που ασκούσαν και πολεμικές τέχνες.


3. Μεγαλύτερη διαχείριση άγχους

 Ορισμένες μορφές πολεμικών τεχνών, όπως το tai chi, δίνουν μεγάλη έμφαση στην ελεγχόμενη αναπνοή και στο διαλογισμό.  Αυτά συνδέονται στενά σε μια μελέτη με μειωμένα συναισθήματα στρες, καθώς επίσης και είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν καλύτερα το άγχος όταν είναι παρόντες σε νέους έως μεσήλικες ενήλικες.

Αυτό το αποτέλεσμα έχει επίσης βρεθεί σε ηλικιωμένους ενήλικες - οι 330 συμμετέχοντες σε αυτήν την έρευνα είχαν μέση ηλικία 73 ετών.  Και οι πιο μαλακές, ροές κινήσεις την καθιστούν μια ιδανική άσκηση χαμηλού αντίκτυπου για τους ηλικιωμένους.


 4. Ενισχυμένη συναισθηματική ευεξία

Η συμμετοχή στον αθλητισμό σχετίζεται με αυξημένο όγκο ιππόκαμπου στα παιδιά.

Για τα αγόρια, η αλλαγή του όγκου του ιππόκαμπου συνδέθηκε με τη μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Τα ευρήματα δείχνουν ότι συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση της κατάθλιψης σε έφηβους άνδρες.

Καθώς αρκετοί επιστήμονες εξετάζουν τώρα τους δεσμούς μεταξύ της συναισθηματικής ευεξίας και της σωματικής υγείας, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι πολεμικές τέχνες έχουν δείξει ότι βελτιώνουν και τη συναισθηματική ευημερία ενός ατόμου .

Στη μελέτη που συνδέθηκε παραπάνω, ζητήθηκε από 45 μεγαλύτερους ενήλικες (ηλικίας 67-93 ετών) να συμμετάσχουν σε εξάσκηση καράτε, γνωστική κατάρτιση ή σωματική άσκηση μη πολεμικών τεχνών για τρεις έως έξι μήνες.  Οι μεγαλύτεροι ενήλικες στην εκμάθηση του καράτε παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης μετά την περίοδο εκπαίδευσης από ό, τι και οι δύο άλλες ομάδες, ίσως λόγω της διαλογικής πτυχής τους.  Αναφέρθηκε επίσης ότι αυτοί οι ενήλικες έδειξαν μεγαλύτερο επίπεδο αυτοπεποίθησης και μετά την εκπαίδευση.


 5. Βελτιωμένη μνήμη

 Μετά τη σύγκριση μιας καθιστικής ομάδας ελέγχου με μια ομάδα ανθρώπων που κάνουν καράτε, ιταλικοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συμμετοχή στο καράτε μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη εργασίας ενός ατόμου.  Χρησιμοποίησαν μια δοκιμασία που περιελάμβανε την ανάκληση και την επανάληψη μιας σειράς αριθμών, τόσο με τη σωστή σειρά όσο και προς τα πίσω, η οποία αυξήθηκε σε δυσκολία μέχρι ο συμμετέχων να μην μπορεί να συνεχίσει.  Η ομάδα του καράτε ήταν πολύ καλύτερη σε αυτό το καθήκον από την ομάδα ελέγχου, που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να θυμηθούν μακρύτερες σειρές αριθμών. 


Πηγές:

Wikipedia

neurosciencenews.com/sport

Elsevier

"Συμμετοχή στον αθλητισμό, τον όγκο του ιππόκαμπου και τα καταθλιπτικά συμπτώματα στα παιδιά" Jim Hudziak, Deanna M. Barch.

Βιολογική Ψυχιατρική: Γνωστική Νευροεπιστήμη και Νευροαπεικόνιση

 Ashleigh Johnstone

Διδακτορικό Δίπλωμα στη Γνωστική Νευροεπιστήμη, Πανεπιστήμιο του Bangor


Επιμέλεια άρθρου Σταύρου Ξηντάρα ψυχαναλυτή εκπαίδευσηςΤέχνες & Γνωστικές Δεξιότητες

91 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page