top of page

Οι τρεις πυλώνες της ασφαλείας



Υγεία είναι «η πλήρης σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία του ανθρώπου και όχι

μόνο η απουσία νόσου ή αναπηρίας» (Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας).


Πως μπορεί όμως να επιτευχθεί η πλήρης σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία, όταν δεν υπάρχει ο παράγοντας ασφάλεια; Ένα βίαιο και εχθρικό περιβάλλον μπορεί ακόμα και τον πιο υγιή άνθρωπο να τον εξασθενήσει σωματικά και ψυχολογικά, οδηγώντας τον στην τρέλα ή το θάνατο. Παρόμοιο επίδραση μπορεί να έχει ο κίνδυνος ή η αίσθηση του κινδύνου, όχι άμεσα σ’ εμάς αλλά σε κάποιο τρίτο άτομο που είμαστε συναισθηματικά συνδεδεμένοι. Π.χ μια μάνα που το παιδί της πάει στον πόλεμο, ένας πατέρας που το παιδί του άρχισε να οδηγεί αυτοκίνητο, μια σύζυγος που ο άνδρας είναι ναυτικός, μια οικογένεια που κατοικεί σε μια χωρά ή γειτονιά με υψηλό δείκτη εγκληματικότητας, κ.α.


Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι η ασφάλεια σαν όρος και σαν ουσία είναι μια πολυδιάστατη υπόθεση με σοβαρές συνέπειες αν δεν της δώσουμε την σημασία που της αρμόζει. Και για να το καταφέρουμε αυτό το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσουμε την τρωτότητα που μας διακατέχει ως άτομα και ως κοινωνία. Μια τρωτότητα που με το καμουφλάζ της καθημερινότητας και της ρουτίνας, σε συνδυασμό με την πιθανή έλλειψη εμπειριών μας κάνει ακόμα πιο τρωτούς, ευάλωτους και ανίκανους να ανταπεξέλθουμε.


Το δεύτερο βήμα μετά τη συνειδητοποίηση της τρωτότητας και θνητότητας μας, είναι η προετοιμασία. Μια διαδικασία που θα μας δώσει τα απαραίτητα γνωστικά εφόδια να μειώσουμε τα ποσοστό τρωτότητας μας, άρα και τα ποσοστά θυματοποίησης μας. Η προετοιμασία για να είναι επιτυχής θα πρέπει να περιλαμβάνει μια διεπιστημονική εκπαιδευτική προσέγγιση. Δηλαδή την συνδυαστική συσχέτιση των θεμάτων της ασφάλειας με επιστημονικές περιοχές άλλων γνωστικών θεμάτων όπως γεωπολιτική, τακτική σκέψη και δράση, ψυχολογία και δυνατότητα ανάλυσης της γλώσσας του σώματος, risk management, νομοθεσία περί αυτοάμυνας, πρώτες βοήθειες, κ.α. Η διαθεματική εκπαιδευτική προσέγγιση και η εφαρμογή των γνωστικών θεμάτων στην καθημερινότητα, θα μας διασφαλίσει ως πολίτες σε ένα ποσοστό πάνω από 80%.


Το τρίτο βήμα στην ασφάλεια, είναι η αύξηση των πιθανοτήτων επιβίωσης αν μας συμβεί το δυσάρεστο. Αν δηλαδή βρεθούμε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Μια κατάσταση που δεν αφήνει περιθώρια για ηθικούς, συναισθηματικούς αλλά ίσως και νομικούς φραγμούς. Είναι η στιγμή που η επιβίωση μας και η επιβίωση των δικό μας ανθρώπων είναι ο μόνος σκοπός. Στιγμές που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με αρμονικές φιγούρες βγαλμένες από ταινία δράσης. Η προετοιμασία και η επαγρύπνηση θα μας δώσουν το προβάδισμα, η αποφασιστικότητα θα μας δώσει το σθένος και η τεχνική και τακτική κατάρτιση θα φέρουν το αποτέλεσμα. Το τρίτο βήμα μπορεί και πρέπει να αποφευχθεί, αν κατανοήσουμε σε βάθος το δεύτερο βήμα. Η βία δεν είναι μια κατάσταση που σηκώνει πειραματισμούς, στη βία δεν χωράει το εγώ, η βία δεν χαρίζει. Παρόλα αυτά όμως η υπεράσπιση και θωράκιση του εαυτού μας και της οικογένειας μας, είναι υπόθεση όλων. Και όταν λέμε όλων εννοούμε όλων!!! Όχι μόνο όσων μπορούν σωματικά και ηλικιακά να ενταχθούν σε τμήματα πολεμικών τεχνών και συστημάτων αυτοάμυνας. Αλλά και όσων η ηλικία, η σωματοδομή, ο χαρακτήρας και άλλοι ανασταλτικοί παράγοντες δεν τους επιτρέπουν κάτι τέτοιο.


Η Krav Maga Science σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ισραηλινών Τεχνών «Imi Lichtenfeld» με γνώμονα την σοβαρή ανάγκη των Ελλήνων πολιτών να ενημερωθούν υπεύθυνα σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια τους, σύντομα θα ανακοινώσει τις ημερομηνίες του πρώτου σχολείου Αυτοάμυνας / Krav Maga για πολίτες ανεξάρτητου ηλικίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην θεωρητική γνώση γύρω από τις αρχές προετοιμασίας και πρόληψης βίαιων καταστάσεων και κινδύνων σε αστικό περιβάλλον και τρόπους για ατομική και οικογενειακή θωράκιση ενάντια σε εγκληματικές ενέργειες.


Βασίλης Πετρίδης

Krav Maga Science Founder & Head Instructor

40 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page