top of page

Επιβίωση από επιθέσεις μαζικής δολοφονίας



Το φαινόμενο των επιθέσεων μαζικής δολοφονίας, όλο και πιο συχνά το βλέπουμε να επιλέγετε ως μέσο απειλής και τρομοκρατίας στον δυτικό κόσμο. Μια μέθοδος που χωρίς κόστος και ιδιαίτερη προετοιμασία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μεγάλο αριθμό θυμάτων. Οι δράστες θα χρησιμοποιήσουν μαχαίρια, πυροβόλα όπλα, εκρηκτικά ή οχήματα για να επιτεθούν αιφνιδιαστικά σε απροετοίμαστους και ανυπεράσπιστους πολίτες, με μοναδικό σκοπό τον μέγιστο αριθμό θυμάτων στον ελάχιστο δυνατό χρόνο.


Το Προφίλ των δραστών

Οι δράστες μαζικών δολοφονιών, είναι κατά 97% άνδρες που σκοπεύουν να δολοφονήσουν πολίτες σε κατοικημένες και πολυσύχναστες περιοχές. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι δράστες χρησιμοποιούν ένα ή περισσότερα όπλα, χωρίς να ακολουθούν κάποιο συγκεκριμένο πρότυπο, μοτίβο ή πρακτική μέθοδο για την επιλογή των θυμάτων τους. Ενώ επιλέγουν περιοχές όπως κυβερνητικά κτήρια, χώρους ψυχαγωγίας, πολυκαταστήματα, χώρους εργασίας, σχολεία, κ.α. Οι δράστες οδηγούνται σε τέτοιου είδους ενέργειες παρακινούμενοι από τα πιστεύω τους, ψυχικές διαταραχές, κ.α. Σε πολλές περίπτωσης οι δράστες είναι πάνω από ένας και για να μπορέσει να σταματήσει η δράση τους εναντία των αθώων πολιτών, χρειάζεται η άμεση επέμβαση των σωμάτων ασφαλείας. Ενώ εξειδικευμένες μελέτες έδειξαν ότι ο χρόνος δράσης μιας μαζικής επίθεσης σε πολίτες διαρκεί 10 – 15 λεπτά, μέχρι να αναλάβουν η αστυνομία, οι ειδικές δυνάμεις και οι διασωστικές ομάδες.


Ενδεικτικές ενέργειες αντιμετώπισης καταστάσεων μαζικών δολοφονιών.

· Επαγρύπνηση και παρατηρητικότητα. Να γνωρίζετε καλά τους χώρους που ζείτε, εργάζεστε και κινήστε.

· Συγκρατήστε στο μυαλό σας τις δυο πιο κοντινές εξόδους κίνδυνου.

· Μην επιλέγετε να κάθεστε σε θέσεις που δεν έχετε οπτικό πεδίο του χώρου.

· Αποφύγετε πολυσύχναστα μέρη.

· Αν βρίσκεστε σε κάποιο χώρο την ώρα της επίθεσης και η πόρτα μπορεί να ασφαλιστεί επιλέξτε να μείνετε εκεί.

· Αν είστε σε εξωτερικούς χώρους ή σε κάποιο διάδρομο, μπείτε άμεσα σε ένα δωμάτιο και ασφαλιστείτε.

· Ως έσχατη λύση, προσπαθήστε να εξουδετερώσετε την απειλή. Η χρήση κάποιου αντικειμένου, όπως ένας πυροσβεστήρας, ένα έπιπλο, ένα σιδερό ή ξύλο, μια πετρά, κάποιο εντομοκτόνο, χημικά, οικιακά σκευή, εργαλεία, κ.α. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα.

· Όταν είστε ασφαλείς, καλέστε την αστυνομία.

Οπτική επαφή με τον / τους δράστες

Η κατάσταση όπου ο δράστης βρίσκετε στο οπτικό μας πεδίο και αντίστοιχα και εμείς πιθανόν να βρισκόμαστε το δικό του οπτικό πεδίο, αποτελεί μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την επιβίωση μας, που εξαρτάται άμεσα από τις επιλογές και τις ενέργειες μας. Επιλογές και ενέργειες, που λόγω της ψυχικής και συναισθηματικής φόρτισης, δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να γνωρίζουμε αν είναι σωστές ή λάθος. Η μοναδική περίπτωση να αυξήσουμε τα ποσοστά επιβίωσης, είναι η προετοιμασία και η πρόληψη. Στην περίπτωση μαζικών δολοφονιών ο αλγόριθμος αποτελείται από τρία στάδια.

Στάδιο πρώτο: Απομάκρυνση από την πληττόμενη περιοχή

· Έχετε πάντα στο μυαλό σας ένα σχέδιο διαφυγής.

· Τρέξτε μακριά.

· Απομακρυνθείτε ανεξάρτητα από το τι σας προτείνουν οι άλλοι.

· Αφήστε πίσω τα προσωπικά σας αντικείμενα.

· Εάν είναι δυνατόν, βοηθήστε και άλλους να ξεφύγουν.

· Εμποδίστε άλλους να εισελθόν στην περιοχή που βρήκατε ο δράστης.

· Ακολουθήστε τις οδηγίες της αστυνομίας.

· Μην μετακινείτε τους τραυματίες.

Στάδιο δεύτερο: Κρυφτείτε

· Αν η απομάκρυνση δεν είναι εφικτή, κρυφτείτε έκτος του οπτικού πεδίου του δράστη.

· Καλυφτείτε πίσω από αντικείμενα που θα σας προστατέψουν από τα πυρά.

· Κλειδώστε την πόρτα.

· Δημιουργήστε εμπόδια.

· Απενεργοποιήστε το κινητό τηλέφωνο.

· Μην κάνετε καθόλου θόρυβο.

· Ενημερώστε την αστυνομία για την θέση του δράστη όταν ο δράστης είναι μακριά και δεν μπορεί να σας ακούσει. Σε διαφορετική περίπτωση βαλτέ το κινητό σας αθόρυβο, καλέστε την αστυνομία και αφήστε την κλήση ανοικτή για να μπορέσουν να καταλάβουν τι συμβαίνει.

· Μείνετε ψύχραιμοι.

Στάδιο τρίτο: Δράση Όταν και μόνο όταν βρεθείτε στην έσχατη στιγμή που η ζωή σας βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, η λύση είναι μόνο η μάχη. Κατεβαστέ όλους τους εσωτερικούς διακόπτες που ελέγχουν την λογική, τα συναισθήματα, τους κοινωνικούς κανόνες και επιτρέψτε στα πρωτόγονα ένστικτα επιβίωσης να πάρουν τον έλεγχο. Ενεργείστε όσο πιο επιθετικά μπορείτε, χρησιμοποιήστε αυτοσχέδια όπλα και αντικείμενα, φωνάξτε, ουρλιάξτε, δαγκώστε, επιτεθείτε ομαδικά.

Βασίλης Πετρίδης Επικεφαλής εκπαιδευτής Krav Maga Science Security Manager (CBRNE) ΕΚΠΑ









Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page