top of page

Ασφάλεια χώρου & περιβαντολογικός σχεδιασμός



Η ολοένα αυξανόμενη εγκληματικότητα σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές μελέτες της ελληνικής αστυνομίας έχει δημιουργήσει τεράστια ανασφάλεια και φόβο στους κατοίκους όχι μόνο των αστικών κέντρων αλλά και της επαρχίας.

Η επιτακτική ανάγκη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής καθώς και της περιουσίας των πολιτών βρίσκεται στον ύψιστο βαθμό ενδιαφέροντος.

.

Από τις αρχές του 1920 οι κοινωνιολόγοι της σχολής του Σικάγο είχαν αρχίσει να μελετούν τα ποσοστά εγκλήματος ενώ το 1972 ο Αμερικανός αρχιτέκτονας Oscar Newman διατύπωσε τον όρο υπερασπίσιμος χώρος (defensible space) όπου σύμφωνα με την θεωρία του πρόκειται για ένα σύνολο εμποδίων που δυσχαιρένουν την δράση του εγκληματία με συνέπεια την μείωση της εγκληματικότητας. Από το 1997 άρχισαν να αναπτύσσονται διάφορες τεχνικές περιβαλλοντικού σχεδιασμού(crime prevention through enviromental design/CPTED) πρώτα στις ΗΠΑ και μετά διαδόθηκαν και στον υπόλοιπο κόσμο.


Ασφαλίζοντας έναν χώρο από έξω προς τα μέσα δημιουργούμε δικλείδες ασφαλείας μέσω φυσικών ή τεχνητών εμποδίων (φράχτες, κλειδαριές, μπάρες.),ο φυσικός έλεγχος, η φροντίδα της αισθητικής του χώρου (φωτισμός κτλ),η χρήση συστημάτων ασφαλείας

(κάμερες , συναγερμοί κτλ),η μίσθωση εταιρείας secyrity (patrol) με περιπολίες, η απουσία οπτικών εμποδίων ώστε να γίνεται ορατό το σύνολο του χώρου. Όλα τα παραπάνω συντελούν στο να μειώσουν την εγκληματική συμπεριφορά και να λειτουργήσουν αποτρεπτικά ακόμη και σε όσους σκέφτονται να παρανομήσουν.

Πρωταρχικό μέλημα δεν είναι μόνο η ασφάλεια του χωροταξικού χώρου αλλά και το συναίσθημα βεβαιότητας των πολιτών σε μια κοινωνία που συνεχώς εξελίσσεται και απαιτεί μεγαλύτερη εξειδίκευση στον τομέα της προστασίας των ανθρώπων και των περιουσιακών τους στοιχείων επίσης μην ξεχνάμε και τα λόγια του Επίχαρμου από την Κω(5ο: π.χ) έναν από τους μεγαλύτερους ποιητές της αρχαίας Ελλάδας "ο φρόνιμος ο άνθρωπος δεν πρέπει να μετανοεί ,αλλά να προνοεί’’.


Συνοψίζοντας, πρέπει οι πολίτες να ενημερώνονται, να μην εφησυχάζονται, να δημιουργήσουν μεταξύ τους ένα θετικό κλίμα συνεργασίας και συνύπαρξης με κοινό σκοπό την αποτροπή των εγκλημάτων κατά της ιδιοκτησίας και της ίδιας της ζωής.


Τσανά Ανδρομάχη

Σύμβουλος Ασφάλειας

227 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page