top of page

Παιδικό Krav Maga & Νευρομυική συναρμογή



Νευρομυϊκός Συντονισμός ή Συναρμογή ονομάζεται η ικανότητα που έχουν οι μυϊκές ομάδες να λειτουργούν με αρμονία μεταξύ τους, ώστε να παράγουν, υπό διάφορες συνθήκες, κινήσεις με ποιότητα εκτέλεσης, βασιζόμενες σε συγκεκριμένα κινητικά πρότυπα. Στην καθημερινή μας ζωή, είτε στη δουλειά είτε στη διασκέδαση και την αναψυχή, υπάρχουν απαιτήσεις σε αντιληπτική και κιναισθητική διαφοροποίηση, αντίληψη και προσανατολισμό στον χώρο και τον χρόνο, ικανότητα αντίδρασης σε απλά και πολύπλοκα ερεθίσματα, επιδέξιος χειρισμός κάτω από χρονική πίεση, λεπτή κινητική ικανότητα, κινητική προσαρμοστικότητα και ισορροπία. Στόχος της συμμετοχής των παιδιών σε ένα τμήμα Krav Maga, είναι μέσα από ειδικό ασκησιολόγιο, σχεδιασμένο με τη μορφή παιχνιδιού, που το παιδί το εκτελεί ευχάριστα, να αναπτύσσεται η νευρομυική συναρμογή και ο χαρακτήρας του εν γένει.

Το παιδί σύντομα θα αποκτήσει άρτια τις ικανότητες για σύνθετη αντίδραση, κιναισθητική διαφοροποίηση, ικανότητα προσανατολισμού στον χώρο, ικανότητα ισορροπίας, ρυθμική κίνηση, ικανότητα συναρμογής κάτω από χρονική πίεση. Ο εγκέφαλος που καθορίζουν το επίπεδο ανάπτυξης της κινητικής συναρμογής, εξελίσσονται ραγδαία στα πρώτα χρόνια ζωής, αυτή η διαπίστωση οδηγεί σ’ ένα σημαντικό συμπέρασμα: η εξάσκηση-προπόνηση της κινητικής συναρμογής θα πρέπει να είναι υποχρεωτική στη καθημερινότητα του παιδιού από τα πρώτα κιόλας χρόνια του.

Η ανάπτυξη του εγκεφάλου ακολουθεί ραγδαία πορεία και ήδη από τα 6 χρόνια έχει επιτευχθεί το 90-95% της τελικής του μάζας, ενώ αντίστοιχα το ποσοστό της σωματικής ανάπτυξης δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε κατά το ήμισυ του τελικού.

Οι φάσεις της ανάπτυξης της συναρμοστικής ικανότητας απόδοσης είναι πέντε:

1. Της γραμμικής αύξησης της απόδοσης (από την παιδική έως την εφηβική ηλικία) 2. Της αστάθειας και επαναπροσαρμογής (κατά τη διάρκεια της εφηβείας προς την ενηλικίωση) 3. Της ατομικής διαμόρφωσης της συναρμοστικής ικανότητας απόδοσης (από την ενηλικίωση έως τη νεαρή ωριμότητα) 4. Της σχετικής διατήρησης της συναρμοστικής ικανότητας απόδοσης (τρίτη και, πιθανόν, τέταρτη δεκαετία ζωής) 5. Της σταδιακής και τελικά αμετάκλητης πτώσης της συναρμοστικής ικανότητας απόδοσης (τέταρτη, πέμπτη και έκτη δεκαετία ζωής έως τον θάνατο)

Άλλοι λόγοι που εξασφαλίζουν ιδανικές προϋποθέσεις για την ενασχόληση του παιδιού με το Krav Maga είναι οι σωματικές αναλογίες (μικρό ύψος και βάρος, ιδανικές αναλογίες μελών) που επηρεάζουν θετικά τη σχετική δύναμη (μέγιστη δύναμη/σωματικό βάρος), σε αντίθεση με την περίοδο της εφηβείας. Η περίοδος αυτή μέχρι την εφηβεία, χαρακτηρίζεται ως η πρώτη κορύφωση της ανάπτυξης της κινητικής συναρμογής.

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας και εφόσον έχει εμφανιστεί η μεγάλη αυξητική μεταβολή, παρουσιάζεται μία πτώση του ρυθμού βελτίωσης της κινητικής συναρμογής. Η φάση αυτή διαρκεί από 2 έως 5 χρόνια Οι βασικότεροι λόγοι γι’ αυτήν την κατάσταση είναι: οι μεγάλες μεταβολές στα σωματομετρικά χαρακτηριστικά (ύψος, μάζα, αναλογίες), η λιγότερο ευνοϊκή σχετική δύναμη, οι μεταβολές στις φυσικές ικανότητες και η ελάχιστη ανάπτυξη των νευροφυσιολογικών βάσεων της ενδομυϊκής συναρμογής. Δε θα πρέπει να παραληφθεί ο ορμονικός παράγοντας στα κορίτσια. Ένας σημαντικός παράγοντας που το παιδί θα πρέπει από νωρίς να ενταχθεί σε προγράμματα άσκησης και κίνησης είναι οι μεταβολές στον ψυχισμό και την κοινωνική ευαισθησία που πραγματοποιούνται κατά την εφηβική ηλικία και συχνά έχουν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση από τον αθλητισμό και τις δραστηριότητες.

Έχει βρεθεί ότι μεταξύ 7 και 11-12 ετών, ο οργανισμός είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε ερεθίσματα κινητικής συναρμογής, κάτι που έχει άμεση επίπτωση στη βελτίωση των κινητικών επιδόσεων. Οι ειδικοί θεωρούν ότι, αν αυτή η φάση μείνει ανεκμετάλλευτη, αργότερα θα είναι εμφανώς δυσκολότερη η διαδικασία ανάπτυξης της κινητικής συναρμογής. Έτσι, όχι μόνο συνιστάται αλλά και επιβάλλεται η προπόνηση κινητικής συναρμογής κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.

Το Krav Maga βασισμένο στα παραπάνω επιστημονικά δεδομένα, θα δώσει στο παιδί όσα χρειάζεται για την ανάπτυξη τις κινητικής συναρμογής. Αυτό όμως που κάνει ξεχωριστή την ενασχόληση του παιδιού με το Krav Maga,σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη μορφή άσκησης, είναι ο ψυχαγωγικός και ευχάριστος χαρακτήρας των μαθημάτων που δεν κουράζει, σε συνδυασμό με την απόκτηση ικανοτήτων και δεξιοτήτων θα δώσουν στο παιδί αυτοπεποίθηση και ασφάλεια σε όλους τους τομείς της ζωής του.

Πετρίδης Βασίλης Επικεφαλής εκπαιδευτής Krav Maga Science Καθηγητής ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.1-2 N.H.S





133 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page