top of page
Εικόνα συγγραφέαVassilis Petridis

Ασφάλεια νυχτερινών κέντρων


Πορτιέρηδες & Προσωπικό Ασφάλειας

Η εικόνα φουσκωτών παλικαράδων, ντυμένους στα μαύρα που ξεχωρίζουν από αρκετά μετρά είναι κάτι που έχουμε συνηθίσει να αποτελεί το σχέδιο ασφαλείας νυχτερινών μαγαζιών και clubs. Ωστόσο η εργοδότηση μεγαλόσωμων, ανεκπαίδευτων και επιθετικών μπράβων είναι κάτι που μπορεί να βλάψει σοβαρά την επιχείρηση, ως του σημείο της απολυτής καταστροφής.


ΠΟΡΤΙΕΡΗΔΕΣ

Ο πορτιέρης είναι το άτομο που ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να ενημερώσει τι θέλει από αυτόν. Υπάρχουν clubs που ο ιδιοκτήτης απαιτεί απόμακρη και επιθετική συμπεριφορά με άγριο τόνο φωνής, σκληρό face control και άμεση απομάκρυνση των ταραξιών από τον χώρο. Κάποιοι άλλοι πάλι χρησιμοποιούν καλοντυμένους άνδρες και γυναίκες, όπου με ευγένεια προσπαθούν να κάνουν τους θαμώνες να αισθανθούν ότι υπάρχει απόλυτος έλεγχος ασφάλειας και τάξης.


Το πραγματικό αντικείμενο εργασίας ενός πορτιέρη είναι να παρέχει έλεγχο πρόσβασης σε ένα πολυάσχολο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης και να σκανάρει όσους εισέρχονται. Ο πορτιέρης είναι παραδοσιακά ο άνθρωπος που στέκεται στην πόρτα και ελέγχει ταυτότητες για να εξασφαλιστεί ότι κάθε πελάτης είναι σε ηλικία που επιτρέπετε να εισέλθει νομίμως στο club και ντυμένος κατάλληλα. Σε ορισμένα αστικά club, οι πορτιέρηδες χρησιμοποιούν ανιχνευτές μετάλλων για τον εντοπισμό όπλων. Μια άλλη υποχρέωση του πορτιέρη είναι να αποτρέπει την είσοδος σε εκείνους που είναι προφανώς σε κατάσταση μέθης ή που έχουν προκαλέσει στο παρελθόν προβλήματα. Κάποια club στο εξωτερικό έχουν της πολιτική, όπου οι θαμώνες με απαράδεκτη συμπεριφορά αποκλείονται να εισέλθουν στο club για κάποια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Ανάλογα με το κλαμπ, ένας πορτιέρης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την είσπραξη των εισιτήριων ή για να οδηγήσει τους θαμώνες στα τραπέζια τους.

Επιπλέον καθήκον του πορτιέρη σε μερικά νυχτερινά κέντρα είναι η παρακολούθηση της συμπεριφοράς των θαμώνων στο πεζοδρόμιο όσο και στους εσωτερικούς χώρους. Η φύση αυτής της πρόσθετης εργασίας μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις και επιθετικές συμπεριφορές αν δεν αντιμετωπίζετε επαγγελματικά. Προφανώς, περισσότερη εκπαίδευση και εμπειρία από τους πορτιέρηδες μειώνει τις πιθανότητες να αντιμετωπιστούν προβλήματα που με την σειρά τους θα δημιουργήσουν άλλα προβλήματα στην λειτουργία της επιχείρησης.

ΨΕΥΤΟΠΑΛΛΗΚΑΡΑΔΕΣ ΓΙΑ ΦΥΛΑΞΗ

Οι ψευτοπαλληκαράδες είναι ένα αίνιγμα. Ο όρος ψευτοπαλληκαράς παρουσιάζει μια εικόνα ενός καβγατζής που θα χωρίσει καυγάδες και τις δια της βίας και με αντιπαθητική συμπεριφορά θα προστατεύει ένα club. Ψευτοπαλλικαράδες συχνά παρουσιάζονται σε ταινίες ως σκληροί, κακοποιοί, που τους αρέσει να παλεύουν. Πολλά clubs προωθούν αυτή την εικόνα με την πρόσληψη μεγάλου μεγέθους πρώην στρατιωτικών, παλαιστών ή ατόμων που ασχολούνται με πολεμικές τέχνες για να χειριστούν μεθυσμένους ή για να προστατεύουν το club. Συνήθως όμως αυτοί οι ψευτοπαλλικαράδες έχουν μικρή εμπειρία και δεν λαμβάνουν καμία πραγματική επίσημη κατάρτιση στο ποινικό και αστικό δίκαιο που θα πρέπει να εφαρμόζετε. Σε περίπτωση κρίσης, οι άπειροι ψευτοπαλλικαράδες θα αναγκαστούν να στηριχτούν στις δικές τους κοινές λογικές και τα ένστικτα τους για να λύσουν ένα πρόβλημα. Αυτό μπορεί να είναι μια τρομακτική ιδέα με σοβαρές συνέπειες.


Το καθήκον ενός επαγγελματία φύλακα νυχτερινών κέντρων είναι να παρακολουθεί το πλήθος για να δει ότι ο καθένας συμπεριφέρεται όπως πρέπει εντός των καθορισμένων ορίων. Ένας επαγγελματίας φύλακας νυχτερινού κέντρου πρέπει να είναι ευπαρουσίαστος, φιλικός και να μπορεί να μιλήσει με τους πελάτες χωρίς να εμφανίζεται απειλητικός ή εκφοβιστικός. Ένας επιτυχημένος φύλακας είναι αυτός που θα επιβάλλει την τάξη χωρίς ποτέ να χρησιμοποιήσει βία. Η απλή παρουσία ενός καλά εκπαιδευμένου φύλακα θα υπενθυμίζει στους πελάτες ότι η συμπεριφορά τους ελέγχεται και ότι το προνόμιο να διασκεδάζουν στο club μπορεί να ανακληθεί.


FLOOR MAN

Ένας καλύτερος τίτλος εργασίας για μια φύλακα θα μπορούσε να είναι floor man. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ακούμε συχνά τους τίτλους head door man ή Cooler. Ένα νυχτερινό κέντρο είναι μια επιχειρηματική δραστηριοποιείτε στην παροχή φιλοξενίας, όπου οι άνθρωποι μπορούν να έρθουν για να χαλαρώσουν, να ξεκουραστούν, και να περάσουν όμορφα. Ένας καλός floor man θα διαχειρίζεται τους πελάτες μέσα σε ένα club και θα μεριμνήσει ώστε κανείς να μην γίνει υπερβολικά επιθετικός και να χαλάσει το όλο κλίμα. Ένας καλά εκπαιδευμένος floor man θα ελέγχει ολόκληρη την ομάδα του και θα είναι ιδιαίτερα ορατά και εύκολα αναγνωρίσιμος στο club. Ο floor man θα πρέπει να αξιολογεί συνεχώς τη συμπεριφορά και τη στάση του κάθε πελάτη και να παρακολουθεί τις αλλαγές συμπεριφοράς. Ας το παραδεχτούμε, η κατανάλωση αλκοόλ σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης έχει σχεδιαστεί για να αφαιρέσει τις αναστολές. Η εργασία ενός floor man είναι να αναγνωρίσει τις αρνητικές αλλαγές στην συμπεριφορά και να αρχίσει να διαχειρίζεται τον πελάτη. Έμπειροι floor man θα χρησιμοποιήσουν επαφή με τα μάτια και τη γλώσσα του σώματος για να ενημερώσουν τους ενοχλητικούς πελάτες ότι ότι η συμπεριφορά τους έχει φθάσει το κατώτατο όριο.


ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ

Εναπόκειται στο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης να καθορίσει τα όρια συμπεριφοράς και στη συνέχεια να απαιτήσει την επιβολή των κανόνων αυτών. Τα καλύτερα clubs επιβάλουν τους κανόνες τους αμέσως. Ένα διακριτικό σχόλιο από τον floor man για προσβλητική γλώσσα ή κάποια άλλη απαράδεκτη συμπεριφορά είναι το μόνο που χρειάζεται στις περισσότερες περιπτώσεις για την επίλυση του προβλήματος. Μερικές φορές η δεύτερη υπενθύμιση θα προειδοποιήσει ότι η περαιτέρω συμπεριφορά θα έχει ως αποτέλεσμα να πρέπει ο πελάτης να εγκαταλείψει το club. Κάθε πελάτης που απορρίπτει επιθετικά ένα λογικό αίτημα να συμπεριφερθεί όπως του έχει ζητηθεί θα πρέπει να αποχωρήσει. Να θυμάστε όμως ότι οι παραβιάσεις κανόνων δεν είναι το ίδιο με τα εγκλήματα. Δεν μπορείτε να κακομεταχειρίζεστε τους πελάτες λόγω του ότι δεν ακολουθούν κάποιους κανόνες που το club έχει ορίσει.


ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ

Έχοντας φτάσει στο σημείο που θα πρέπει να βγει ένας πελάτης από ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης δεν σημαίνει πάντα ότι ο floor man δεν διαχειριστικέ σωστά τον πελάτη νωρίτερα το βράδυ. Μερικές φορές οι άνθρωποι έρχονται σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης απλά γιατί ψάχνουν για προβλήματα ή δεν μπορούν να χειριστούν το αλκοόλ ή δεν μπορούν να αλληλεπιδράσουν κοινωνικά με άλλους. Μερικές φορές, οι πελάτες φέρνουν το θυμό τους μέσα στο club και κανείς δεν ξέρει γι 'αυτό μέχρι τη στιγμή που θα ξεσπάσει η βία. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να κληθούν να φύγω από το club από τον floor man το συντομότερο πριν η εχθρική συμπεριφορά τους γίνει εμφανής.


Κανείς δεν θέλει να του ζητήσουν να φύγει από ένα club, ιδιαίτερα αν έχει πληρώσει και εισιτήριο. Αν ένας όμως floor man έχει ενημερώσει τον πελάτη πολλές φορές για τη συμπεριφορά του, τότε δεν θα πρέπει να έρθει προ εκπλήξεως όταν τελικά του ζητηθεί να φύγει. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από έναν ψευτοπαλληκαρά τύπο που θα προσεγγίσει έναν νεαρό άνδρα, μπροστά στους φίλους του και να του πει να φύγει. Μετά από αυτό είναι σίγουρο ότι ο ενοχλητικός νεαρός άνδρας θα ξεκινήσει μια λεκτική μάχη με ύβρεις και χυδαία γλώσσα που μπορεί να κλιμακωθεί σε μια βίαιη και επιθετική συμπεριφορά.


Εάν καταστεί αναγκαίο θα πρέπει ο επιθετικός πελάτης να συνοδευτεί ως την πόρτα. Για κάτι τέτοιο οι floor mans πρέπει να είναι καλά εκπαιδευμένοι να το πράξουν. Για λόγους ασφαλείας ένας εμπειρικός κανόνας είναι να έχουμε ένα floor man ακόμη παρόντα για κάθε άτομο που συνοδεύεται εκτός. Αν ένας πελάτης έχει διαπράξει έγκλημα, οι floor man δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν σωματική βία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αγγίξετε ελαφρώς έναν πελάτη ώστε να τον κατευθυνθεί στην έξοδο. Η βία θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε αυτοάμυνα ή για τους σκοπούς της ποινικής κράτησης για την αστυνομία. Γροθιές, λακτίσματα, αντιμετώπιση σέρνοντας ή βάζοντας κάποιον σε μια εμφανή κράτηση είναι όλες ακατάλληλες μέθοδοι για τους floor mans για να αντιμετωπίσουν κάποιον. Σε αντίθεση με τις ταινίες δεν είναι ποτέ καλό για έναν floor man λόγω θυμού ή λόγω πρόκλησης να χτυπήσει με γροθιές και κλοτσιές έναν πελάτη.


Η συνοδεία ενός πελάτη από ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης περιλαμβάνει τη χρήση των επαγγελματικών λεκτικές εντολές και μια ευγενική εξήγηση του γιατί καλείται να φύγει. Εάν ένας πελάτης έχει προηγουμένως προειδοποιηθεί ευγενικά, τότε δεν θα είναι έκπληξη. Αν ο πελάτης είναι σε κατάσταση μέθης το αίτημα του να φύγει από το club μπορεί να είναι πιο δύσκολο. Αν ένας floor man εφαρμόσει με συνέπεια τους κανόνες, δεν μπορεί παρά να υπάρξουν μόνο δύο επιλογές για την έξοδο το πελάτη. Είτε να εγκαταλείψει το χώρο γρήγορα και αθόρυβα ή να συλληφθεί από την αστυνομία. Σε ορισμένα κράτη αν κάποιος αρνηθεί να φύγει μπορεί να απομακρυνθεί από τον χώρο με τη χρήση της ελάχιστης δυνατής βίας. Συνήθως πρόκειται για κάποια λαβή έλεγχου ώστε να οδηγηθεί ο πελάτης έξω. Ο floor man θα πρέπει να είναι έτοιμος για λίγη εξύβριση από τον πελάτη. Παράλληλα θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας ότι ο πελάτης μπορεί να επιστρέψει για να πάρει πίσω τα λεφτά του ή για να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα.


Ο floor man θα πρέπει να είναι βέβαιος ότι ο πελάτης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να εγκαταλείψει τον χώρο αμέσως διαφορετικά θα πρέπει να αναλάβει η αστυνομία. Αν ο πελάτης επιτεθεί σε ένα floor man, εύλογα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτοάμυνα. Επίσης τεχνικές έλεγχου μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι να αναλάβει η αστυνομία. Εάν το κάνετε αυτό, είναι πιθανόν να ασκηθούν και σε εσάς ποινικές διώξεις ή να κινδυνεύσετε ακόμη και με φυλάκιση. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ασκηθεί υπερβολική δύναμη και βία. Κεφαλοκλειδώματα και τεχνικές συμμόρφωσης με πόνο όπως συστροφή του χεριού ή του καρπού πρέπει θα χρησιμοποιηθούν μόνο σε απειλητικά για τη ζωή σενάρια. Ο floor man θα πρέπει επίσης σε ακραία σενάρια να χρησιμοποιεί χειροπέδες, ώστε να ακινητοποιεί υπερβολικά βίαιους και επιθετικούς πελάτες. Μεθυσμένα ή υπέρβαρα άτομα έχουν πεθάνει από ασφυξία σε θέσεις που πιέζονται στο πάτωμα.


ΚΑΥΓΑΔΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΕΛΑΤΩΝ

Αν δύο ή περισσότεροι πελάτες καυγαδίσουν, πρέπει να απομακρυνθούν από το club αμέσως για την ασφάλεια όλων. Το ερώτημα είναι πώς να το κάνουμε με ασφάλεια; Η παλιομοδίτικη μέθοδος ήταν να ρίξεις και τα δύο μέρη έξω στο δρόμο και να τους αφήσεις να κάνουν ότι θέλουν. Η σωστή μέθοδος είναι η αποκλιμάκωση της επιθετικότητας και αν είναι δυνατόν τα δυο μέρη να μην βγουν έξω μαζί. Οι floor mans δεν έχουν καμία νομική άδεια για την κράτηση, εκτός αν κάποιος έχει διαπράξει κάποιο έγκλημα. Ωστόσο καλό θα είναι να αναλάβει η αστυνομία ιδιαίτερα στην περίπτωση που ο καυγάς συνεχιστεί και έξω.


Βασίλης Πετρίδης Επικεφαλής Εκπαιδευτής KMS Security Manager CBRNE (ΕΚΠΑ)

1.051 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page