top of page

Εσύ τι Krav Maga μαθαίνεις;

Μόλις την περασμένη εβδομάδα είχα ένα νέο μαθητή που εμφανίστηκε σε ένα απ’ τα τμήματα αρχαρίων. Ήταν σαν αμέτρητους άλλους που έχουν εκπαιδευτεί σε άλλα συστήματα του Krav Maga, αλλά ο συγκεκριμένος ήταν απ’ τους πιο περίεργους. Ο συγκεκριμένος πραγματικά ήθελε να καθίσει μαζί μου και να μιλήσουμε και να μάθει την άποψή μου σχετικά με τη συγκεκριμένη σχολή του Krav Maga σε σύγκριση με τα υπόλοιπα συστήματα Krav Maga.


Λοιπόν, με ξέρετε, μου αρέσει να μιλάω γι 'αυτό άρπαξα την ευκαιρία και κάθισα να ακούσω τον τύπο και να συζητήσουμε πώς έχουν τα πράγματα. Έκανε προπονήσεις για περίπου ένα χρόνο, και ένιωθε ότι η όλη διαδικασία της εκπαίδευσης ήταν σε μεγάλο βαθμό βασισμένη σε ένα προκαθορισμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης. Ήταν στα επίπεδα P1 και P2, τα οποία είναι ισοδύναμα με τη λευκή / κίτρινη ζώνη στο συγκεκριμένο χώρο. Είχε βαρεθεί να κάνει συνέχεια τα ίδια πράγματα και υπήρχε μια μικρή αμφισβήτηση σε σχέση με το επίπεδο του ρεαλισμού σε αυτό που έκανε. Βασικά, μου είπε: ‘Έχω ακούσει ότι το ***** Krav Maga δεν είναι πλέον σύγχρονο. Τι πιστέυετε?’. Ουάου, να μια καλή ερώτηση... Έπρεπε να το σκεφτώ και στη συνέχεια του απάντησα ευθέως. Ναι, πιστεύω ότι είναι πολύ πιθανό ότι το σύστημα σύμφωνα με το οποίο εκπαιδεύοσουν, είναι κολλημένο στην προσέγγιση του 80’/90’ για την αυτοάμυνα, μια εποχή δηλαδή που δεν αντιμετωπίζαμε το ίδιο επίπεδο κινδύνων ή έναν αντίπαλο που να έχει μεγαλώσει στη σύγχρονη εποχή των μεικτών πολεμικών τεχνών (mma).

Σε τέτοιους χώρους το Krav Maga είναι συχνά συμβατικό, αποδυναμωμένο, και αυτό που συμβαίνει είναι ότι ακολουθείς ένα σύστημα με ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης που στερείται ολιστικής προσέγγισης. Νομίζουν ότι είναι ολιστικό, αλλά δεν είναι, έχει σοβαρές βασικές ελλείψεις. Προπονούνται συνέχεια σε στατικές θέσεις, στις πιο μη ρεαλιστικές καταστάσεις χωρίς άγχος, σαν μαριονέτες που εκτελούν παράσταση στο τσίρκο. Το αποκαλώ «μοντέλο επίδειξης» και οι εκπαιδευτές πιστεύουν ότι είναι τόσο καλό που ένα μεγάλο μέρος τους έχει φτάσει να πιστεύει σε αυτή την ανοησία. Ήμουν κι εγώ έτσι κάποτε.


Από την άλλη, υπάρχει και η άλλη πλευρά που εστιάζει αποκλειστικά στο διαπληκτισμό /συμπλοκή. Εστιάζουν περισσότερο σε αρχές και όχι αρκετά στην τεχνική. Βλέπεις τα βίντεο και βλέπεις ότι χάνουν ευκαιρίες απλά επειδή δεν χρησιμοποιούν αρκετές τεχνικές. Μπορείτε να πείτε ό, τι θέλετε για τον άνθρωπο που είναι απλός και ότι υπό πίεση γινόμαστε σαν τους πιθήκους αλλά εγώ δεν συμφωνώ. Έχω βρεθεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις όπου στάθηκα πραγματικά καλά και ήταν η τεχνική μου κατάρτιση που βοήθησε. Μια ξεκάθαρη και ισορροπημένη προσέγγιση είναι αυτό που χρειάζεται!

Εκτός αν έχουν προηγούμενη εκπαίδευση πολλά απ’ αυτά τα αγόρια και κορίτσια (που προπονούνται με βάση τα συνηθισμένα συστήματα) δεν μπορούν να χτυπήσουν σωστά και να ρίξουν σωστές γροθιές, μπορείς να το καταλάβεις από τον ήχο που βγαίνει απ’ τις γροθιές τους, την έλλειψη βασικών γνώσεων για τα βήματα και από τις περίεργες μπουνιές που ρίχνουν με υπερβολική έμφαση στην περιστροφή. Έχουν κακή ευκινησία στα πόδια, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν κάποιον που θα τους πιάσει σε όρθια πάλη (clinch), και βασικά θα ήταν πρακτικά άχρηστοι ενάντια σε κάποιον με καλές βάσεις σε MMA, πάλη, bjj, kickboxing ή Muay Thai. Ακόμα και με το χτύπημα στα γεννητικά όργανα, ή και με το παλιό καλό ‘δάχτυλα στα μάτια’ ή το δάγκωμα. Πιστεύω ότι οι σχολές KM του κόσμου (με μαθητές που δεν έχουν προηγούμενη εκπαίδευση) μπορεί να ηττηθούν από κάποιον που έχει καλές βάσεις σε οποιοδήποτε ή σε όλα τα παραπάνω στυλ πάρα πολύ εύκολα. Είναι λυπηρό αν το σκεφτείς! (Ο Yigal συμφωνεί, δείτε την κουβέντα σ’ αυτό το βίντεο εδώ:



Σίγουρα το να δίνεις έμφαση σε βασικά πράγματα όπως η επίγνωση της κατάστασης, η πρόληψη και το να μπορείς με τα λόγια να αποφύγεις να μπλέξεις σε έναν καβγά, είναι απαραίτητο για την επίλυση προβλημάτων πριν φτάσουν πολύ μακριά. Τι συμβαίνει όμως όταν αυτά δεν λειτουργήσουν, ή δεν έχεις την ευκαιρία να κάνεις τίποτα απ’ αυτά; Σίγουρα, μπορείτε να πείτε “μην βρεθείς σ’ αυτή τη θέση εξ αρχής”, αλλά είναι πολύ κακό το να καταλήξεις εκεί και να μην ξέρεις τι να κάνεις. Τελικά θα πρέπει να γνωρίζεις πώς να μάχεσαι, την ανατομία της μάχης και πώς να πάρεις εσύ το πάνω χέρι σε οποιαδήποτε στιγμή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να δίνεται η ίδια έμφαση τόσο στις μαχητικές ικανότητες όσο και στις ικανότητες αυτοάμυνας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας στο Krav Maga.

Εάν σύμφωνα με το σύστημα που ακολουθείται στη σχολή σου σου λένε ‘εμείς δεν το κάνουμε αυτό, αυτό δεν είναι Krav Maga’, τότε θα πρέπει να είσαι σε θέση να δεις την αλήθεια για τον εαυτό σου. Krav Maga σημαίνει μάχη επαφής σωστά; Όλα τα πράγματα που χρειάζεται να μάθεις είναι: χτυπήματα, πάλη, γκράπλινγκ, ρίψεις στο έδαφης, χρήση όπλων και άμυνες, τεχνικές αυτοάμυνας, πολλαπλοί επιτιθέμενοι, αποφυγές και έλεγχοι, τακτικές, νοοτροπία, αρχές, κλπ.

Οι άνθρωποι φαίνεται να ξεχνούν ότι ο ιδρυτής του Krav Maga ήταν παλαιστής και μποξέρ, οπότε είναι λογικό να πιστεύουμε ότι όταν πας σε μια καλή σχολή Krav Maga θα γίνεις πολύ καλός στα χτυπήματα και στις τεχνικές γκράπλινγκ (όρθια πάλη, πάλη στο έδαφος, αλλαγές και ούτω καθεξής…).

Είπα στο μαθητή που μου έκανε την ερώτηση, ‘Είχες καθόλου γκράπλινγκ στο πρόγραμμα της εκπαίδευσής σου?’. Η απάντηση ήταν «βασικά όχι ιδιαίτερα». Ανέφερε τον πνιγμό σε θέση mount, αλλά στην πραγματικότητα αυτό διδάσκεται σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο με ελλείψεις σε λεπτομέρειες. Τι συμβαίνει όταν το άλλο άτομο πάρει το πάνω χέρι, τι γίνεται σε περίπτωση που ρίχνει γροθιές και ούτω καθεξής; Πρέπει να περιμένω ένα ή δύο χρόνια για να μάθω αυτά τα πράγματα;

Αν έχετε πιαστεί σε πνιγμό από θέση mount έχετε χάσει ευκαιρίες να σταματήσετε τον επιτιθέμενο απ΄το να πάρει την κυρίαρχη θέση. Γιατί δεν μαθαίνετε πρώτα πώς να παίρνετε πλεονέκτημα, πριν αρχίσουν να σας χτυπάνε, να σας πνίγουν ή να σας πατάνε κάτω και να παίρνουν το πάνω χέρι;

Επόμενη ερώτηση, ρώτησα ‘Μήπως υπήρχε στο πρόγραμμα εκπαίδευσής σου κάτι που να μοιάζει με πάλη;’. Η απάντηση αυτή τη φορά ήταν ξερό ‘Όχι’. Οι άνθρωποι που έχουν τη δύναμη κάνουν πάντα αυτό στο οποίο είναι καλοί οι ίδιοι και αυτό που πιστεύουν ότι είναι σωστό (ενώ ενδεχομένως αφήνουν αυτό στο οποίο δεν είναι καλοί στην άκρη). Αυτό από μόνο του δεν καθιστά αλήθεια το γεγονός ότι αυτό που διδάσκουν βασίζεται σε οποιοδήποτε είδος πραγματικότητας. Όλοι πρέπει να επαινούνται για την αξία τους και τη συνεισφορά τους, κανείς δεν πρέπει να ισχυρίζεται ότι έχει όλες τις απαντήσεις ή τις μόνες σωστές απαντήσεις. Αν το κάνει αυτό είναι εντελώς ψέμα!


Εξήγησα σε αυτό το παιδί ότι οι ζώνες και τα επίπεδα μπορεί να είναι πολύ περιοριστικά (ωστόσο, μπορεί να είναι ένα καλό εργαλείο για να εστιάσεις στην πρόοδο και την ανάπτυξη δεξιοτήτων του μαθητή). Σίγουρα δίνουν μια ώθηση, αλλά για την πλειοψηφία των μεγάλων σχολών ΚΜ το πρόγραμμα εκπαίδευσης είναι φτωχό, και δεν κάνει τους μαθητές να καταλάβουν την ουσία.


Επιτρέψτε μου να το πω αυτό, το έχετε ξανακούσει! Δεν θέλω οι μαθητές μου να περιμένουν δύο χρόνια για να μάθουν μια άμυνα σε ρόπαλο επειδή «δεν είναι στο κατάλληλο επίπεδο ακόμα». Δεν θέλω να μάθουν μισή μια τεχνική έδαφος και δύο χρόνια μετά να μάθουν πώς να αμυνθούν από την ίδια θέση ενάντια σε μια απλή μπουνιά. Αν ο μαθητής έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει άμυνες από μέσα από όρθια θέση σε επίπεδο Ρ1, τότε θα πρέπει να έχει την ικανότητα να το κάνει και από το έδαφος, καθώς, δεν είναι πραγματικά τόσο διαφορετικά και δεν έχει νόημα για αυτούς να περιμένουν μέχρι το επίπεδο P4 για να το μάθουν.


Θέλω οι μαθητές μου να ξέρουν βασικά πράγματα μέσα σε λίγους μήνες και λόγω των κυκλικών προγραμμάτων εκπαίδευσης αυτό είναι πολύ εφικτό. Σίγουρα, δεν είναι δυνατό να διδάξεις κάποιον τα πάντα σε ένα αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα (σε σημείο μεγάλης δεξιοτεχνίας), αλλά το να κρατάς κάποιον πίσω λόγω επιπέδου είναι καθαρά επιχειρηματική σκέψη κατά τη γνώμη μου.


Πιστεύω στο μεγαλύτερο μέρος της εκπαίδευσης η πλειοψηφία των σχολών KM ακολουθεί ακριβώς αυτό το μαζικό μοντέλο της αγοράς και αυτό βλάπτει σοβαρά τη φήμη του Krav Maga. Η ηθική του άρθρου μου είναι αρκετά απλή, προωθώ ένα Krav Maga που είναι ολιστικό και ρεαλιστικό, και που σας διδάσκει να μάχεστε και όχι μόνο να επιβιώνετε, αλλά και να κερδίζετε. Σας διδάσκει όλες τις πτυχές του Krav Maga, αλλά με σαφή πρόθεση να παραμένει ρεαλιστικό και σχετικό, χωρίς ποζεριές, χωρίς υπερβολές. Αυτό που κάνουμε στα συστήματα Krav Maga είναι να το κρατάμε απλό και ρεαλιστικό. Στόχος μας είναι να διδάξουμε τους ανθρώπους να είναι καλοί σε όλα τα είδη μάχης, με ή χωρίς όπλα, με ή χωρίς πολλαπλούς επιτιθέμενους και σε διαφορετικές καταστάσεις: χτυπήματα, παγίδευση, πάλη, μάχη στο έδαφος και ούτω καθεξής. Στο σύστημά μας θα μάθετε όλες της τεχνικές εξουδετέρωσης μιας απειλή από ρίψεις στο έδαφος και armbars, έως νοκ-άουτ, αποφυγή / έλεγχο ή τεχνική υποταγής και ούτω καθεξής. Θα μάθετε πώς να ηρεμήσετε κάποιον με τα λόγια, θα το κάνετε πράξη, θα μάθετε όλα τα σημαντικά πράγματα, όπως η ευαισθητοποίηση και η πρόληψη.


Εξελισσόμαστε πιο γρήγορα από ποτέ! Έχουν περάσει 3 χρόνια από τότε που απέχω από το δηλητήριο της επιχείρησης της οποίας ήμουν εκπρόσωπος. Έχω χάσει την επαφή με την πλειοψηφία των παλιών και έχω δημιουργήσει ισχυρότερες σχέσεις με τους καλύτερους από τους καλύτερους. Αυτό μου επέτρεψε να δω με μια πιο προσεκτική ματιά όλα όσα έχω μάθει και βιώσει και να τα βάλω σε μια σειρά με έναν νέο πιο ειλικρινή τρόπο . Υπεράνω και εκ των έξω ...


Written by Kurt Colpan

Your Krav Maga Expert.com Copyright © 2014

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο όνομα του συγγραφέα και της αρχικής πηγής.

103 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page