top of page

Γυναίκεια αυτοκυριαρχία, ασφάλεια & αυτοάμυνα


Ο καθημερινός φόβος ολοένα και περισσότερων γυναικών, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, να μην πέσουν θύματα απειλών ή επιθέσεων, μειώνει σημαντικά το αίσθημα ελευθερίας, δημιουργώντας ταυτόχρονα αίσθημα ανασφάλειας στις καθημερινές μετακινήσεις, τις κοινωνικές επαφές, την εργασία, τα ταξίδια, ακόμα και στην παραμονή στο σπίτι και τις ενδυματολογικές επιλογές.

Οι διαφορές, ως προς τη σωματική διάπλαση, μεταξύ ανδρών και γυναικών, με τις γυναίκες να υστερούν σε σωματική δύναμη σε σχέση με τους άνδρες, όπως και το γεγονός ότι οι άνδρες παραδοσιακά εμπλέκονται περισσότερο σε αθλήματα που κυριαρχεί ο ανταγωνισμός και η σωματική επαφή κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, καθιστά τις γυναίκες ακόμα πιο ευάλωτες στο να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι γυναίκες με παντελή άγνοια κινδύνου, κάτι που μπορεί κανείς εύκολα να διακρίνει αν παρατηρήσει τον τρόπο που κάποιες γυναίκες κρατούν την τσάντα τους, τσουλάνε το καρότσι του σούπερ μάρκετ, περπατούν στον δρόμο κ.α. Συμπεριφορές που εύκολα στοχοποιούν και θυματοποιούν.

Στόχος της εκπαίδευσης των γυναικών στην αυτοάμυνα και ιδιαίτερα στο Krav Maga είναι η δημιουργία ενός προφίλ που θα αποπνέει δυναμισμό και σιγουριά. Ενός προφίλ που δεν θα αφήνει περιθώρια να χαρακτηριστεί η γυναικά ως θύμα άλλα ως υπολογίσιμος αντίπαλος. Με βασικό στοιχείο την επαγρύπνηση, η εκπαίδευση θα προσφέρει τη δυνατότητα εντοπισμού, αποφυγής και διαφυγής από κάθε είδους κίνδυνο ή βία. Παράλληλα, θα βελτιώσει την ικανότητα διαχείρισης του στρες, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο στην περίπτωση που κάποια απειλή ή επίθεση πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Τα γυναίκεια τμήματα αυτοάμυνας / Krav Maga δίνουν έμφαση σε ένα ειδικό περιεχόμενο ύλης προσανατολισμένο σε σεξουαλικές επιθέσεις, ενδοοικογενειακή βία, bullying, αρπαγή, ληστεία κ.α. Παράλληλα, αναλύεται η ψυχολογία πίσω από τα βίαια περιστατικά και οι τρόποι που μια γυναίκα μπορεί να αποκλιμακώσει επιθετικές συμπεριφορές.

Κάθε γυναίκα που σέβεται τον εαυτό της θα πρέπει να είναι ικανή να υπερασπιστεί την σωματική και ψυχική της ακεραιότητα. Θα πρέπει να ζει με αυτοπεποίθηση και ελεύθερη από φόβους και δεσμεύσεις. Η λύση είναι η γνώση και η προετοιμασία. Και τα δύο μπορούν να αποκτηθούν με τη σωστή εκπαίδευση.

Βασίλης Πετρίδης

53 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page