top of page

Ασφάλεια χώρου - Πρώτες Βοήθειες



Η Υγεία ήταν αρχαιοελληνική θεότητα ήταν λοιπόν η προστάτιδα του σώματος και της ψυχής και οι αρχαίοι Έλληνες έδιναν μεγάλη σημασία στη λατρεία της .Ο Ορφικός ύμνος αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα : Ιμερόεσα, ερατή, πολυθάλμιε,παμβασίλεια, κλύθι μακαιρ` Υγεία, φερόλιε ,μήτηρ απάντων… το πρώτο που μάθαιναν λοιπόν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήταν οι πρώτες βοήθειες απαραίτητη γνώση λόγω των συχνών πολέμων που γίνονταν. Τι είναι όμως οι πρώτες βοήθειες;


Πρώτες βοήθειες είναι η φροντίδα που δίνεται σε περίπτωση που κάποιος έχει τραυματιστεί είτε ελαφρώς είτε βαριά για να διατηρηθεί στη ζωή ή να αποφευχθούν τα χειρότερα μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο και να παραλάβει τον ασθενή. Περιλαμβάνει την αρχική παρέμβαση σε σοβαρή κατάσταση όπως για παράδειγμα ΚΑΡΠΑ (καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση) και μικρής σημασίας περιστατικά όπως γάζα σε μια πληγή, ζαλάδες.


Αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα να γνωρίζει κάποιος πρώτες βοήθειες γιατί κάθε λεπτό που περνάει μπορεί να αξιοποιηθεί κατάλληλα και να σωθεί ο άνθρωπος που έχει πάθει κάτι ώστε να τον παραλάβουν οι ειδικοί του υγειονομικού τομέα.


Το προσωπικό ασφάλειας πρέπει να εκπαιδευτεί κατάλληλα στις πρώτες βοήθειες ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά στο χώρο εργασίας του τέτοια συμβάντα που αφορούν είτε τους πελάτες σε ένα πολυκατάστημα , σε μια δημοσία υπηρεσία είτε τον πελάτη μεμονωμένα εάν εργάζεται ως προσωποφύλακας και όλα αυτά μπορούν να γίνουν μόνο με εκπαιδεύσεις παίρνοντας πιστοποιήσεις.


Υπάρχουν αρκετές εθελοντικές διασωστικές ομάδες όπου το προσωπικό ασφάλειας μπορεί να απευθυνθεί είτε ατομικά είτε μέσω του σωματείου του. Οι εθελοντές διασώστες είναι πάντα πρόθυμοι για να βοηθήσουν και να μεταλαμπαδεύσουν τη γνώση και την εμπειρία τους σε οποίον την χρειάζεται.


Η ανθρώπινη ζωή είναι το υπέρτατο αγαθό και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το αντικείμενο του προσωπικού ασφάλειας είναι η προστασία της ζωής , της περιουσίας των πολιτών και του περιβάλλοντος οπότε είναι καθήκον όλων να είναι άρτια εκπαιδευμένοι σε όλους τους τομείς εξασφαλίζοντας έτσι ένα ανώτερο επίπεδο υπηρεσιών.


Τσανά Ανδρομάχη Σύμβουλος ασφαλείας

147 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page