top of page

ROAD RAGE: Πώς να τo αποφύγετε


Με τις συμβουλές που δίνονται σε αυτό το φυλλάδιο, μπορείτε να αποφύγετε να πέσετε θύμα της επιθετικής οδήγησης. Κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας μπορεί η οδήγηση να γίνει για εσάς μια εντελώς νέα και πιο ευχάριστη εμπειρία.

Η επιθετική οδήγηση αποτελεί έναν σημαντικό λόγο ανησυχίας του αμερικανικού κοινού και μια πραγματική απειλή για την ασφάλεια όλων των χρηστών του οδικού δικτύου. Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα ΑΑΑ, σχεδόν 9 στους 10 ερωτηθέντες είπαν ότι θεωρούν τους επιθετικοούς οδηγούς μια "κατά κάποιον τρόπο" ή "πολύ σοβαρή" απειλή για την προσωπική τους ασφάλεια. Στην ίδια έρευνα διαπιστώθηκε ότι ένας σημαντικός αριθμός οδηγών παραδέχτηκαν πως υιοθετούν ενδεχομένως επιθετικές συμπεριφορές, όπως το να ταξιδεύουν με περισσότερα από 24 χλμ/ώρα πάνω από το όριο ταχύτητας, ή την παραβίαση κόκκινων φαναριών.

Οποιαδήποτε μη ασφαλής οδική συμπεριφορά πραγματοποιήθηκε σκόπιμα και με κακή πρόθεση ή αδιαφορία για την ασφάλεια, μπορεί να συνιστά επιθετική οδήγηση. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του Ιδρύματος διαπίστωσε ότι ενδεχομένως επιθετικές ενέργειες - όπως το να μην υπάρχει καθόλου απόσταση από το μπροστινό όχημα, η ακανόνιστη αλλαγή λωρίδας, ή η παράνομη προσπέραση – συντελλούν σε έως και 56% των θανατηφόρων ατυχημάτων. Σε ακραίες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να κλιμακωθεί σε επιθετική οδήγηση, η οποία είναι μια βίαιη εγκληματική πράξη που εμπεριέχει την πρόθεση πρόκλησης σωματικής βλάβης. Σε μια μελέτη του Ιδρύματος AAA του 2016, πολλοί οδηγοί παραδέχτηκαν ότι είχαν αφήσει το θυμό και την αγανάκτησή τους να τους συνεπάρει τουλάχιστον μία φορά κατά το παρελθόν έτος, οδηγώντας σε συμπεριφορές, όπως είναι οι φωνές, τα κορναρίσματα, οι χειρονομίες, ή το να κολλάνε σκόπιμα πίσω από το μπροστινό όχημα. Ωστόσο, ποτέ δεν ξέρεις πώς μπορεί να αντιδράσει ένας άλλος οδηγός. Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν 8 εκατομμύρια οδηγοί είχαν βγει από το αυτοκίνητό τους για να αντιμετωπίσουν έναν άλλο οδηγό ή ακόμα είχαν σπρώξει ή χτυπήσει ένα άλλο αυτοκίνητο σκόπιμα.

Πώς μπορείτε να αποφύγετε να πέσετε θύμα της επιθετικής οδήγησης; Ακολουθούν τρεις βασικές κατευθυντήριες αρχές που μπορούν να βοηθήσουν:

1. Μην προσβάλλετε

Όταν σε έρευνες οι οδηγοί ερωτώνται τι τους εξοργίζει περισσότερο, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά σταθερά. Λίγες συγκεκριμένες συμπεριφορές φαίνεται ότι είναι ασυνήθιστα πιθανό να εξοργίσουν τους άλλους οδηγούς. Μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας αποφεύγοντας τες:

Μην κόβετε το δρόμο κάποιου

Κατά την προσπέραση, βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό χώρο. Ανάψτε φλας για να δείξετε τις προθέσεις σας, πριν κάνετε κάποια κίνηση. Εάν κάνετε κάποιο λάθος και κατά λάθος κόψετε το δρόμο σε κάποιον, προσπαθήστε να ζητήσετε συγγνώμη από τον άλλο οδηγό με μια κατάλληλη χειρονομία. Αν κάποιος σας κόβει το δρόμο, επιβραδύνετε και αφήστε χώρο ώστε να περάσει στη λωρίδα σας.

Αργή οδήγηση στην αριστερή λωρίδα

Εάν είστε στην αριστερή λωρίδα και κάποιος θέλει να περάσει, κάντε χώρο και αφήστε τον. Μπορεί να είστε "σωστός", γιατί οδηγείτε στο όριο ταχύτητας --- αλλά μπορεί επίσης να βάζετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο κάνοντας τους οδηγούς πίσω σας θυμωμένους. Σε πολλά κράτη και επαρχίες ο νόμος ορίζει να ταξιδέυετε στη δεξιά λωρίδα και να χρησιμοποιείτε την αριστερή μόνο για προσπέραση. Εκτός αυτού, είναι απλή ευγένεια να μετακινηθείτε και να αφήσετε τους άλλους οδηγούς να περάσουν.

Μην κολλάτε ακριβώς πίσω από το μπροστινό όχημα

Οι οδηγοί θυμώνουν όταν ακολουθούνται πάρα πολύ στενά. Αφήστε απόσταση τουλάχιστον δύο δευτερολέπτων μεταξύ του αυτοκινήτου σας και του προπορευόμενου αυτοκινήτου. [Όταν βλέπετε το μπροστινό αυτοκίνητο να περνάει ένα συγκεκριμένο σημείο, θα πρέπει να πείτε τη φράση "μια-χιλιάδα, δύο χιλιάδες", πριν να περάσετε με το όχημά σας από αυτό το σημείο.] Αν νομίζετε ότι ένα άλλο αυτοκίνητο κινείται πάρα πολύ αργά και δεν μπορείτε να περάσετε , κάντε πίσω και να αφήστε περισσότερο χώρο, όχι λιγότερο. Με αυτόν τον τρόπο, αν το μπροστινό αυτοκίνητο κάνει κάτι απρόσμενο θα έχετε χρόνο να αντιδράσετε και να βγείτε από το δρόμο. Θα πρέπει να μπορείτε να δείτε τους προβολείς του αυτοκινήτου πίσω σας στον καθρέφτη σας. Αν αισθάνεστε ότι σας ακολουθούν πάρα πολύ στενά, κάντε σήμα και κάντε στην άκρη επιτρέποντας στον άλλο οδηγό να περάσει.

Χειρονομίες

Σχεδόν τίποτα δεν εξοργίζει έναν άλλο οδηγό περισσότερο από μια άσεμνη χειρονομία. Κρατήστε τα χέρια σας στο τιμόνι. Αποφύγετε να κάνετε οποιεσδήποτε χειρονομία μπορεί να εξοργίσει έναν άλλο οδηγό, ακόμα και "ακίνδυνες" εκφράσεις εκνευρισμού, όπως το να κουνάτε το κεφάλι σας. Να είστε προσεκτικοί και ευγενικοί οδηγοί. Κάντε σήμα κάθε φορά που πρόκειται να προσπεράσετε ή να αλλάξετε λωρίδες, και κάθε φορά που στρίβετε. Χρησιμοποιήστε την κόρνα σας σπάνια, αν όχι ποτέ. Εάν εσείς και κάποιος άλλος οδηγός δείτε ένα χώρο στάθμευσης, ταυτόχρονα, αφήστε τον άλλο οδηγό να παρκάρει. Και αν ένας άλλος οδηγός φαίνεται ανυπόμονος να μπει μπροστά σας, πείτε "Ευχαρίστως." Όταν απαντάτε με αυτόν τον τρόπο, μετά από λίγο το "ευχαρίστως" θα γίνει η αυτόματη απάντηση σας και δεν θα νιώθετε να προσβάλεστε τόσο από την αγένεια άλλων οδηγών.

2. Μην εμπλέκεστε

Ένας θυμωμένος οδηγός δεν μπορεί να ξεκινήσει έναν καβγά, εκτός αν ένας άλλος οδηγός είναι πρόθυμος να συμμετάσχει. Μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τους επιθετικούς οδηγούς, αρνούμενοι να θυμώσετε με αυτούς. Ο ρήτορας Robert Ingersoll είπε, "Ο θυμός σβήνει τη λάμπα του νου." Όταν είναι κάποιος θυμωμένος, μπορεί να κάνει πράγματα που μπορεί αργότερα να μετανιώσει. Αν μπαίνετε στον πειρασμό να προβείτε σε αντίποινα εναντίον ενός άλλου οδηγού, σκεφτείτε: «Θα ήθελα να πετάξω σε ένα αεροπλάνο του οποίου ο πιλότος θα είχε αυτή τη συμπεριφορά;» Σκεφτείτε τι είδους δυστύχημα θα μπορούσαν να προκαλέσουν οι θυμωμένες ενέργειές σας. Στη συνέχεια, ηρεμήστε και συνεχίστε το ταξίδι σας.

Αποφυγή

Δώστε χώρο στους επιθετικούς οδηγούς. Ένας οδηγός που μπορεί να έχει προσβληθεί μπορεί να "ξεσπάσει" και να γίνει πραγματικά επικίνδυνος. Εάν ο άλλος οδηγός προσπαθεί να ξεκινήσει καβγά, αφήστε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ του αυτοκινήτου σας και του άλλου αυτοκινήτου, και στη συνέχεια φύγετε μακριά όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Σε καμία περίπτωση μην κάνετε στην άκρη και μην προσπαθήσετε να διευθετήσετε τα πράγματα "ως άντρας προς άντρα".

Αποφύγετε την οπτική επαφή

Εάν κάποιος άλλος οδηγός αντιδρά με θυμό απέναντί σας, αποφύγετε την οπτική επαφή. Το να κοιτάζετε επίμονα έναν άλλον οδηγό μπορεί να μετατρέψει μια απρόσωπη συνάντηση μεταξύ δύο οχημάτων σε μια προσωπική μονομαχία. Και μόλις τα πράγματα γίνουν προσωπικά, η κατάσταση μπορεί γρήγορα να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Ζητήστε βοήθεια

Αν πιστεύετε ότι ο άλλος οδηγός σας ακολουθεί ή προσπαθεί να ξεκινήσει καβγά, ζητήστε βοήθεια. Αν έχετε κινητό τηλέφωνο, χρησιμοποιήστε το για να καλέσετε την αστυνομία. Διαφορετικά, οδηγήστε προς ένα μέρος όπου υπάρχουν άνθρωποι τριγύρω, όπως ένα αστυνομικό τμήμα, παντοπωλείο, εμπορικό κέντρο, ή ακόμα και προς ένα νοσοκομείο. Χρησιμοποιήστε την κόρνα σας για να τραβήξετε την προσοχή κάποιου. Αυτό θα αποθαρρύνει συνήθως τον επιτιθέμενο. Μην βγείτε από το αυτοκίνητό σας. Μην πάτε στο σπίτι.

3. Προσαρμόστε τη συμπεριφορά σας

Οι σημαντικότερες δράσεις που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποφύγετε την επιθετική οδήγηση λαμβάνουν χώρα μέσα στο κεφάλι σας. Αλλάζοντας την προσέγγισή σας απέναντι στην οδήγηση, μπορείτε να κάνετε κάθε ταξίδι πιο ευχάριστο. Δοκιμάστε αυτές τις ιδέες για μια ευχάριστη αλλαγή:

Ξεχάστε τη νίκη

Για πάρα πολλούς αυτοκινητιστές, η οδήγηση γίνεται διαγωνισμός. Βάζετε ως στόχο το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα για ένα ταξίδι και στη συνέχεια το ρολόι μετρά αντίστροφα; Αν συμβεί κάτι που σας καθυστερεί θυμώνετε; Η λύση: Αφήστε το ταξίδι σας να διαρκέσει περισσότερο χρόνο. Θα εκπλαγείτε με το πόσο πιο χαλαροί θα αισθάνεστε όταν θα έχετε μερικά επιπλέον λεπτά. Έτσι, αντί να προσπαθείτε να «κάνετε καλά το χρόνο» προσπαθείστε να «περάσετε το χρόνο σας καλά». Ακούστε χαλαρωτική μουσική ή ένα βιβλίο σε κασέτα. Χρησιμοποιείστε τεχνικές χαλάρωσης, όπως οι βαθιές αναπνοές. Θα φτάσετε στον προορισμό σας πολύ πιο ήρεμοι, πιο φρέσκοι, και με πιο καθαρό μυαλό χωρίς άγχος.

Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του άλλου οδηγού

Αντί να κρίνετε τον άλλο οδηγό, προσπαθήστε να φανταστείτε γιατί αυτός ή αυτή οδηγεί με αυτόν τον τρόπο. Κάποιος που επιταχύνει και συνεχώς αλλάζει λωρίδα μπορεί να είναι ένας εθελοντής πυροσβέστης, ή ένας γιατρός που βιάζεται να φθάσει στο νοσοκομείο. Κάποιος που μετακινείται απότομα από τη μία λωρίδα στην άλλη μπορεί να έχει μια μέλισσα μέσα στο αυτοκίνητο ή ένα μωρό που κλαίει. Οποιοσδήποτε κι αν είναι ο λόγος, δεν έχει σε τίποτα να κάνει με εσάς. Μείνετε ήρεμοι και μην παίρνετε τις πράξεις των άλλων οδηγών προσωπικά.

Αν νομίζετε ότι έχετε κάποιο πρόβλημα, ζητήστε βοήθεια

Τα μαθήματα διαχείρισης θυμού έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη μείωση των καρδιακών επεισοδίων. Αυτές οι ίδιες τεχνικές μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους επιθετικούς οδηγούς. Οι οδηγοί που με επιτυχία «επανασχεδιάζουν» την προσέγγισή τους στο δρόμο αναφέρουν εντυπωσιακές αλλαγές στη στάση και τη συμπεριφορά τους. Ψάξτε για μαθήματα διαχείρισης θυμού στην περιοχή σας. Τα βιβλία αυτοβοήθειας για τη μείωση του στρες και τη διαχείριση θυμού μπορεί επίσης να είναι χρήσιμα.

Το Ίδρυμα AAA για την Οδική Ασφάλεια είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση υπαγόμενη στην κατηγορία 501(c)(3) των ΗΠΑ. Η αποστολή του Ιδρύματος είναι η πρόληψη των θανάτων και των τραυματισμών σε τροχαία ατυχήματα μέσω της έρευνας για τις αιτίες τους και η εκπαίδευση του κοινού σχετικά με στρατηγικές για την πρόληψη των τροχαίων και τη μείωση των τραυματισμών.

48 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page