top of page

Το Krav Maga & τα οφέλη του Στα παιδιά


Αρκετοί γονείς δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ενασχόληση του παιδιού τους με κάποια πολεμική τέχνη. Θεωρούν ότι το παιδί τους θα δυναμώσει, θα ωριμάσει και θα εξελιχθεί σε έναν αήττητο μαχητή. Πόση πραγματικότητα όμως μπορεί να εμπεριέχει μια τέτοια σκέψη?


Τα παιδιά είναι όντως ευάλωτα, ευαίσθητα, μικρά σε μέγεθος και με ελάχιστες εμπειρίες. Διατρέχουν αρκετούς κινδύνους, με πρωταρχικό τον ίδιο τους τον εαυτό. Είναι πρόθυμα να πειραματιστούν και να ρισκάρουν.


Το παιδικό Krav Maga, απόσταγμα ενός σύγχρονου συστήματος τακτικής και πρακτικής αυτοάμυνας, με επιστημονική δομή και ειδικά σχεδιασμένη και επιλεγμένη εκπαιδευτική ύλη, στοχεύει στο να αναπτύξει στο παιδί, ικανότητες και δεξιότητες που θα το κάνουν κυρίαρχο του εαυτού του.


ΟΦΈΛΗ


Παχυσαρκία - καρδιαγγειακό σύστημα

Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας που προσφέρει το Krav Maga, θα βοηθήσει το παιδί να μειώσει το σωματικό του λίπος, κάτι που μελλοντικά ως ενήλικας έχει περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσει.

Εκτός από την πρόληψη της παχυσαρκίας, είναι σημαντικό το γεγονός ότι η άσκηση θα επιδράσει στην υγιή ανάπτυξη του καρδιαγγειακού συστήματος του παιδιού και ενάντια της αυξημένης χοληστερίνης, κάτι που δεν αποτελεί απειλή μόνο για την υγεία των ενηλίκων, όπως εσφαλμένα πολλοί γονείς νομίζουν.


Υγεία των οστών

Η άσκηση κατά την παιδική ηλικία, μαζί με μία ισορροπημένη διατροφή, αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην αύξηση της οστικής μάζας. Ιδιαίτερα αποτελεσματικές σε αυτό είναι ασκήσεις όπου το παιδί σηκώνει το βάρος του σώματος του. Το Krav Maga περιλαμβάνει πληθώρα παιχνιδιών και ασκήσεων που επιτυγχάνουν αυτό. Ένα παιδί που ασκείται στην παιδική ηλικία και συνεχίζει να ασκείται ως ενήλικας, έστω και σε λιγότερο βαθμό, μειώνει κατά πολύ τους κινδύνους καταγμάτων και οστεοπόρωσης.


Κινητική ανάπτυξη

Η συμμετοχή των παιδιών σε προγράμματα άσκησης, επιδρά σημαντικά στην κινητική τους ανάπτυξη. Ιδιαίτερη βελτίωση παρατηρείται σε αθλήματα επαφής, όπως πολεμικές τέχνες, οπού τα παιδιά βελτιώνουν τη νευρομυική τους συναρμογή, θέτοντας τις βάσεις για ένα κινητικά δραστήριο και υγιή τρόπο ζωής.


Γνωστική ανάπτυξη

Η κίνηση είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη του εγκέφαλου και της μάθησης., ιδιαίτερα σε μικρές ηλικίες όπου η κίνηση αποτελεί το μέσο για να γνωρίσουν τα παιδιά τον κόσμο. Κάθε άγγιγμα, κάθε κίνηση, κάθε αντίληψη των αισθήσεων μεταφράζεται σε χημική και ηλεκτρική δραστηριότητα, η οποία συμβάλει στην ανάπτυξη του εγκέφαλου. Το Krav Maga, με ειδικά δομημένη ύλη για το σκοπό αυτό μέσω παιχνιδιών, ασκήσεων και σεναρίων, προσπαθεί ενεργητικά να αναπτύξει τη γνωστική και εγκεφαλική λειτουργία.


Κοινωνική & συναισθηματική ανάπτυξη

Κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας «χτίζονται» οι βάσεις της κοινωνικής μας συμπεριφοράς, σύμφωνα με την οποία εντασσόμαστε στο κοινωνικό μας περιβάλλον. Το Krav Maga ως δραστηριότητα, συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, περιέχοντας πολυάριθμες καταστάσεις που απαιτούν από τα παιδιά να αντιπαρατεθούν, να λύσουν διαφορές, να αναλάβουν ρόλους, να δεχτούν και να αναγνώσουν τους κανόνες. Συγκεκριμένα σενάρια

Αποτελούν συχνά την αφορμή, για να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά βασικούς κανόνες συμπεριφοράς. Το παιδί, με το Krav Maga, καθώς αναπτύσσεται θα δώσει απάντηση στο ερώτημα << ποιος είμαι?>> . Αν το παιδί θεωρεί τον εαυτό του δυνατό ή αδύναμο, αν έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητες του, αν θα εγκαταλείψει γρήγορα μπροστά στις δυσκολίες ή αν θα τις αντιλαμβάνεται ως προκλήσεις, όλα αυτά εξαρτώνται από την εικόνα που θα διαμορφώσει το παιδί για τον εαυτό του μέσω των αισθήσεων του. Οι κινητικές εμπειρίες θεωρούνται η βάση για την ανάπτυξη της ταυτότητας του παιδιού. Μέσα από αυτές, αντιλαμβάνεται τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει, βιώνει την επιτυχία και την αποτυχία και συνειδητοποίει πως μπορεί να πετύχει την ανεξαρτητοποίηση του.


Αντίληψη & αναγνώριση του κινδύνου

Το παιδικό Krav Maga είναι διαμορφωμένο ώστε να διδάξει στο παιδί από τι κινδυνεύει και πως θα το αναγνωρίζει. Στα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους διαφοροποιούνται και οι εν δυνάμει απειλές. Π.χ. ένα παιδί 5 ετών έχει να αντιμετωπίσει διαφορετικούς κινδύνους από ένα παιδί 12 ετών. Ο βασικός όμως κίνδυνος όλων των παιδιών είναι ο ίδιος τους ο εαυτός. Η ευκολία που τα παιδιά πειραματίζονται και τολμούν σε συνδυασμό με τον ανώριμο χαρακτήρα και την έλλειψη εμπειριών, μπορεί να φέρει άκρως δυσάρεστα αποτελέσματα.

Στόχος της εκπαίδευσης του παιδικού Krav Maga είναι με ασφαλή τρόπο να παρουσιάσει τους κινδύνους και περάσει στο ένστικτο των παιδιών, τις κατάλληλες αντιδράσεις ώστε να είναι ασφαλή.


Bullying

Το παιδί διαμορφώνοντας ένα υγιή σωματικό, νοητικό και ψυχολογικό προφίλ, παύει να είναι ευάλωτο και εύκολα στοχοποιήσιμο. Παράλληλα, το παιδί μέσα από ειδικά μαθήματα που περιλαμβάνει το Krav Maga, γνωρίζει πώς να αποφύγει ή αν χρειαστεί πως να χειριστεί ώριμα τέτοιου είδους καταστάσεις. Το παιδί εκπαιδεύεται πως, που και ποτέ θα πρέπει να ζητήσει βοήθεια από κάποιον ενήλικα.


Αντιμετώπιση απειλών & επιθέσεων

Όταν ακούμε για Krav Maga ίσως φανταζόμαστε μικρά παιδιά να χτυπούν οποίον βρεθεί μπροστά τους. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε καμία περίπτωση! Τα παιδιά μαθαίνουν να χρησιμοποιούν σωστά το σώμα τους. Εκπαιδεύονται πώς μπορούν να προστατευτούν σωστά ενάντια σε ένα σπρώξιμο ή μια πτώση. Τα παιδιά μικρότερης ηλικίας δε διδάσκονται καθόλου πώς να χτυπούν άλλα παιδιά, μαθαίνουν όμως πως να αντιμετωπίζουν μια πιθανή αρπάγη, μία επίθεση με πνιγμό, ένα κεφαλοκλείδωμα, μια επίθεση από κάποιον μεγαλύτερο και στη συνέχεια πως να τρέχουν μακριά για την ανεύρεση ενός ασφαλούς σημείου.

Το παιδικό Krav Maga, με ένα δομημένο, επιστημονικό και ευχάριστο τρόπο προετοιμάζει τα παιδιά για τον «πραγματικό κόσμο». Δείχνει στα παιδιά τους κινδύνους, τις απειλές και το πόσο ευάλωτα μπορεί να είναι αν δεν ακολουθήσουν τους κανόνες. Το παιδί μαθαίνει να έχει όρια, να μην είναι ανεξέλεγκτο και έρμαιο των επιθυμιών και παρορμήσεων. Μέσα από ένα τμήμα παιδικού Krav Maga, το παιδί έχει αμέτρητα οφέλη που θα το καταστήσουν αυτοκυρίαρχο, με αρίστη σωματική, νοητική και ψυχική υγεία, έτοιμο να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση.


Βασίλης Πετρίδης Επικεφαλής Εκπαιδευτής Krav Maga Science

76 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page