top of page

Το Krav Maga από την οπτική της Krav Maga Science



Εισαγωγή Η Krav Maga Science είναι μια ανεξάρτητη οργάνωση Krav Maga, με ιδρυτή και επικεφαλής εκπαιδευτή τον Expert Βασίλη Πετρίδη. Τελεί υπό την αιγίδα του Κέντρου Πολιτισμού Ισραηλινών Τεχνών «Imi Lichtenfeld», είναι αναγνωρισμένη από την Israeli Elite Krav Maga Federation και την Ελληνική Ομοσπονδία Πολεμικών Τεχνών. Ενώ είναι και μέλος του Ελληνο-Ισραηλινού Εμπορικού επιμελητήριου.


Η Krav Maga Science από το 2017 προσφέρει τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες της σε πολίτες και σώματα ασφαλείας με την μορφή ομαδικών και ιδιαίτερων μαθημάτων, καθώς επίσης και μέσω σεμιναρίων και workshops.


Έχει συνεργαστεί και συνεργάζεται με οργανισμούς, επιχειρήσεις, ειδικά και κανονικά σχολεία, ειδικές ομάδες ανθρώπων όπως κωφούς και βαρήκοους και διάφορες αστυνομικές μονάδες.


Αντικειμενικός στόχος της Krav Maga Science, είναι η άρτια εκπαιδευτική εμπειρία του ασκούμενου, συνδυάζοντας στοιχεία εγκληματολογικής ψυχολογίας και εφαρμογής μαθησιακών τεχνικών βασισμένων στις αρχές της Νευροεπιστήμης της εκπαίδευσης.

Ο ασκούμενος θα πρέπει σε μικρό χρονικό διάστημα να κατανοήσει τους μηχανισμούς της βίας και του εγκλήματος και μέσω των άμεσων, χρηστικών και αποτελεσματικών τεχνικών και τακτικών του Krav Maga, να είναι σε θέση να τους αναγνωρίσει, αποφύγει και αντιμετωπίσει.


Χαρακτηριστικά μεθόδου

Το Krav Maga είναι ένα ζωντανό και συνεχώς εξελισσόμενο σύστημα αυτοάμυνας και αυτοπροστασίας. Πάρα το γεγονός ότι στην βάση του εμπεριέχει την τεχνογνωσία παραδοσιακών πολεμικών τεχνών, ο πυρήνας του αποτελείται από αρχές, δομή και λογική στρατιωτικού χαρακτήρα. Μια μέθοδος μάχης σώμα με σώμα που προσαρμόζεται ανάλογα τις ανάγκες του ατόμου, το είδος της απειλής και το περιβάλλον. Ένα σύστημα μάχης που απαιτεί την ελάχιστη δράση για το μέγιστο αποτέλεσμα.


Το Krav Maga περιέχει τεχνικές και τακτικές για κάθε είδους άοπλης και ένοπλης απειλής και επίθεσης. Είναι κατάλληλο για όλους ανεξαιρέτως και δεν απαιτείται καμία προηγούμενη εμπειρία ή τέλεια φυσική κατάσταση. Το Krav Maga είναι τόσο επιθετικό όσο και αμυντικό. Δηλαδή αν η απειλητική διάθεση του αντίπαλου, αντιληφθώ ότι κλιμακώνεται προς μια αγρία και επικίνδυνη επίθεση, είναι προτιμότερο και αποτελεσματικότερο να επιτεθώ πρώτος.

Ο στόχος είναι πάντα η εξασφάλιση και διατήρηση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για εμάς και τους δικούς μας ανθρώπους.


Krav Maga ως κατάσταση μυαλού

Το Krav Maga αν και έχει επικρατήσει να θεωρείται ως ένα ιδιαίτερα βίαιο σύστημα αυτοάμυνας, για εμάς στην Krav Maga Science αποτελεί πρωτίστως έναν τρόπο ζωής και σκέψης, με εφαρμογή σε κάθε ανταγωνιστική κατάσταση της ζωής μας. Η φιλοσοφία του Krav Maga μπορεί να δώσει λύσεις στο σχολικό, στο εργασιακό, στο κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ανάπτυξης στοιχείων αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης, της καλλιέργειας μηχανισμών αντοχής στα στρεσογόνα ερεθίσματα, του μετριασμού των παρορμήσεων και του εγώ και της κατανόησης των συνεπειών από τη λήψη περιττών ρίσκων.


Ο ασκούμενος θα βρει στο Krav Maga έναν δρόμο αυτογνωσίας και ωρίμανσης. Ένα σύγχρονο σύστημα που οδηγεί στην κατάκτηση του εαυτού και σε μια πιο ήρεμη και ασφαλή καθημερινότητα.


Τι δεν είναι το Krav Maga

Το Krav Maga πάρα τη φαινομενική του ομοιότητα με κάποια μαχητικά αθλήματα, ουδεμία σχέση έχει και ούτε θα πρέπει να συγκρίνεται με αυτά. Κανείς δεν θα πρέπει να επιλέγει το Krav Maga για μέσω άθλησης ή μέσω διασκέδασης. Τα όποια στοιχεία εκγύμνασης μπορεί να περιλαμβάνονται, αφορούν μόνο την προετοιμασία του σώματος για την αποφυγή τραυματισμών και την κινησιολογική βελτίωση. Το Krav Maga δεν περιλαμβάνει καμία μορφή αγώνων ή αναμέτρησης με σκοπό τους βαθμούς ή την νίκη.


Γιατί Krav Maga Science

Η Krav Maga Science στηρίζει την εκπαιδευτική της μεθοδολογία στη γνώση, την εμπειρία και την επιστήμη. Η ύλη της αποτελείται από τεχνικές και τακτικές αποκλειστικά προσανατολισμένες στην αυτοπροστασία και αυτοάμυνα, με όλα τα περιττά, δυσλειτουργικά και αναποτελεσματικά στοιχεία που η εμπορευματοποίηση του συστήματος έχει προσθέσει να έχουν αφαιρεθεί. Στην Krav Maga Science προσφέρουμε αυτά που το σύστημα υπόσχεται. Δεν εκμεταλλευόμαστε και δεν παίζουμε με την ασφάλεια και τη ζωή των ασκούμενων μας. Δεν τάζουμε την μετάλλαξη του ασκούμενου σε πολεμική μηχανή, ούτε την απολυτή κυριαρχία του εναντία στη βία και το έγκλημα. Στοχεύουμε μέσω της πολύπλευρης εκπαιδευτικής μας προσέγγισης να μεταμορφώσουμε τον ασκούμενο σε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού του, με κυριαρχία στο εγώ και κατανόηση των πηγών κίνδυνου. Εκπαιδευόμαστε σε ένα άμεσο και λογικό σύστημα αυτοπροστασίας και αυτοάμυνας για να ζούμε ειρηνικά και ήρεμα.


Βασίλης Πετρίδης

Επικεφαλής εκπαιδευτής Krav Maga Science Security Manager (CBRNe) ΕΚΠΑ Criminal Phycology Specialist ΕΚΠΑ Vulnerability & Safety Coach & Consultant





193 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page