top of page

Ταλέντο VS Training


Πολλοί είναι αυτοί που θα ήθελαν να αρχίσουν Krav Maga αλλά πιστεύουν ότι πέρασε η ηλικία τους, ότι έχουν περιττά κιλά, ότι δεν έχουν αντοχή, ότι δεν έχουν την απαραίτητη δύναμη και ευλυγισία ή ότι απλά δεν έχουν καμία προηγούμενη εμπειρία. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν αυτοί που μπορεί να έχουν άριστη σωματοδομή, δύναμη, ευλυγισία, αντοχή και αρκετά χρόνια εμπειρίας σε άλλο σύστημα αυτοάμυνας ή πολεμική τέχνη. Η πρώτη κατηγορία, αν τελικά πάρει την απόφαση και ενταχτεί σε κάποιο τμήμα Krav Maga, θα συναντηθεί με τη δεύτερη κατηγορία όπου θα εκπαιδεύεται και θα προπονείται μαζί. Και οι δυο κατηγορίες θα συναντηθούν με μια τρίτη κατηγορία. Τους προχωρημένους ασκούμενους του Krav Maga που στα μάτια τους φαντάζουν ‘’ταλέντα’’. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα;

Αν ποτέ είδατε το ‘’Τσίρκο του Ήλιου’’ αμέσως θα θεωρήσατε ότι οι συμμετέχοντες είναι ταλέντα που επιλέχτηκαν σχολαστικά από οικογένειες με μακρά παράδοση στους ακροβάτες και το τσίρκο. Και όμως θα πέσετε έξω. Γιατί οι περισσότεροι συμμετέχοντες, πλην εξαιρέσεων, είναι συνηθισμένοι άνθρωποι που παρακολουθούν μια ειδική σχόλη στο Μόντρεαλ.

Ο κάθε άνθρωπος είναι ένας ακροβάτης με μια σειρά πολύπλοκων δεξιοτήτων σε κάποια επίπεδα της ζωής του. Έμαθε το περπάτημα, την ομιλία, την ανάγνωση, να κάνει ποδήλατο, να τρέχει, να ισορροπεί, να παίζει πιάνο ή να οδηγεί αυτοκίνητο. Το λάθος που έκανε όμως είναι ότι περιορίστηκε και επαναπαύτηκε με κάποιες δεξιότητες, θεωρώντας κάποιες άλλες ως άχρηστες ή άπιαστες.


Τί σημαίνει "ταλέντο"; Ετυμολογικά, ο πιο απλός ορισμός που θα συναντήσουμε είναι "το φυσικό χάρισμα, η ιδιαίτερη ικανότητα και επιδεξιότητα που παρουσιάζει κάποιος σε έναν τομέα, συχνά ήδη από τα πρώτα στάδια της ενασχόλησής του με αυτόν".

Είναι το ταλέντο απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας; Αρκεί μόνο το ταλέντο; Πώς αναγνωρίζουμε ένα ταλέντο και πώς το καλλιεργούμε; Το ταλέντο προϋπάρχει, αποκτιέται ή εξασκείται; Πόσο "έμφυτη" μπορεί να είναι η ικανότητά μας να χρησιμοποιούμε σύνθετες τεχνικές αυτοάμυνας ή να αφοπλίζουμε δεξιοτεχνικά ένα πιστόλι ή ένα μαχαίρι;

Καταρχάς, ας ξεκινήσουμε διαχωρίζοντας τις έννοιες ικανότητα και (επι)δεξιότητα. Ικανότητα είναι μια σωματική ή διανοητική ιδιαιτερότητα που έχει κάποιο άτομο και το κάνει να ξεχωρίζει από τους άλλους, ενώ δεξιότητα είναι η αποτελεσματικότητα με την οποία το άτομο διαχειρίζεται την ικανότητά του αυτή. Από τον συγκεκριμένο διαχωρισμό και μόνο, αντιλαμβανόμαστε αμέσως ότι η δεξιότητα εξ' ορισμού επέρχεται κατόπιν εκπαίδευσης, εξάσκησης, επισταμένης ενασχόλησης και αφοσίωσης. Για να μετατραπεί, λοιπόν, μια απλή ικανότητα σε μια θαυμαστή επιδεξιότητα, μεσολαβεί απαραίτητα χρόνος και κόπος. Και αυτό, δυστυχώς ή ευτυχώς, είναι κανόνας ζωής, αδιαμφισβήτητος και απαράβατος.

Επομένως, τι είναι αυτό που αποκαλείται "ταλέντο"; Τι είναι αυτή η "μυστηριώδης" εκφραστική ικανότητα κάποιων ανθρώπων; Το ταλέντο είναι η έμφυτη ανάγκη για έκφραση. Όσο πιο ισχυρή είναι αυτή η ανάγκη, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα. Όμως για να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν τα θαυμαστά αυτά εργαλεία, πρέπει πρώτα να περάσουμε από επίπονα και χρονοβόρα στάδια εκμάθησης. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Όσους ο κόσμος λανθασμένα αποκαλεί ταλέντα είναι άνθρωποι που ένιωσαν τόσο μεγάλη την ανάγκη να εκφραστούν μέσα από διαφορές τέχνες, και αθλήματα, που αφιέρωσαν όλη τους τη ζωή στο να τα μάθουν, να τα νιώσουν, να τα αγαπήσουν και να θυσιάσουν ένα μέρος του εαυτού τους γι΄αυτά. Δεν υπάρχει μαγεία, μόνο αγάπη, πόνος και σκληρή, αλλά διασκεδαστική, δουλειά. Ανταμοιβή; Η λύτρωση είναι το αποτέλεσμα ενός καλύτερου εαυτού.


Ταλέντο λοιπόν είναι η αγάπη, ο ενθουσιασμός, η υπομονή, η επιμονή, το πείσμα, να χάνεσαι την ώρα του μαθήματος, να κάνεις συνεχώς ερωτήσεις, να ζητάς συνεχώς απαντήσεις, να γκρινιάζεις στον δάσκαλο σου, να μη σου αρκεί ο χρόνος προπόνησης, να τον τραβάς από το χέρι για να σου δείξει, να είσαι πάντα εκεί, να μη χάνεις ούτε μάθημα, να είσαι στη σχολή πριν καν ανοίξει, να μην κοιτάς ποτέ το ρολόι και να εκπέμπεις ασυνήθιστα υψηλό ήθος, αγωγή, παιδεία και σεβασμό.

Μια ενδιαφέρουσα ιστορία λέει πως μετά από ένα κονσέρτο μια κυρία, εκστασιασμένη, έδωσε τα συγχαρητήρια της στο βιολιστή λέγοντας του "Θα έδινα και τη ζωή μου για να μπορούσα να παίζω όπως εσείς!" και η απάντηση του ταπεινού μουσικού ήταν απλή και σαφής "Κυρία μου, εγώ την έδωσα ήδη...".

Krav Maga Science

30 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page