top of page

Οδηγός έναρξης μαθημάτων Krav Maga


Γενικά

Η εκπαίδευση στην αυτοπροστασία και αυτοάμυνα, αποτελεί ένα εξαιρετικό δώρο ζωής για παιδιά και ενήλικες. Η εκπαιδευτική διαδικασία εκτός από την ανάπτυξη φυσικών ικανοτήτων αντιμετώπισης επικινδύνων και βίαιων καταστάσεων, θα βοηθήσει τον ασκούμενο να εξελίξει και εξοπλίσει τον εαυτό του με στοιχεία που θα τον οδηγήσουν σε μια πιο εξελιγμένη και ώριμη εκδοχή του εαυτού του.


Η επιλογή του KravMaga ως εκπαιδευτική μέθοδος αυτοπροστασίας και αυτοάμυνας, αναμφισβήτητα περιέχει όλα όσα απαιτούνται για μια άρτια, ολοκληρωμένη και αποτελεσματική ανάπτυξη της ατομικής θωράκισης και ασφάλειας.


Προϋποθέσεις

Βασική προϋπόθεση της επίτευξης ενός ικανοποιητικού τεχνικού και γνωστικού επίπεδου, που θα δώσει στον ασκούμενο την δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων έξω από το εργαστηριακό περιβάλλον της εκπαίδευσης, είναι η κατανόηση ότι η εκπαιδευτική διαδικασία δεν θα πρέπει να αποτελεί μια παθητική συγκέντρωση πληροφοριών και χορευτικών φιγούρων, αλλά μια συνειδητή από πλευράς εκπαιδευτή και εκπαιδευόμενου διαδικασία υιοθέτησης συνηθειών που προάγουν την ασφάλεια και ελαχιστοποιούν τα εν δυνάμει ρίσκα.


Ερεύνα & Ένστικτο

Το Krav Maga είναι ένα σύστημα που σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να το επιλέξει κάποιος για λόγους εκτός της αυτοπροστασίας και αυτοάμυνας. Μπορεί οι ρίζες του να περιέχουν στοιχεία από παραδοσιακές πολεμικές τέχνες, η σύγχρονη εκδοχή του όμως είναι αυτόνομη και διέπετε από αποκλειστικούς κανόνες και αρχές. Η εκπαιδευτική προσέγγιση του Krav Maga, που περιλαμβάνει στοιχεία από άλλες πολεμικές τέχνες και αθλήματα, θα δημιουργήσει στον ασκούμενο σύγχυση και αποπροσανατολισμό.


Το Krav Maga είναι ένα σύστημα με καθαρά στρατιωτικό πύρινα. Ένα σύστημα που βασίζεται στα ενστικτώδη αντανακλαστικά, κατανοητό και ιδιαίτερα εύκολο στην εκμάθηση του. Σε ιδανικές συνθήκες ο ασκούμενος όταν διδαχτεί μια τεχνική ή τακτική θα πρέπει να είναι άμεσα σε θέση να την εφαρμόσει.


Για να έχει ο ασκούμενος τα μέγιστα οφέλη, θα πρέπει πρωτίστως να βρει μια υγιή και ώριμη πηγή γνώσης. Μια διαδικασία που η υπέρ εμπορευματοποίηση του συστήματος και η απουσία νομοθετικών πλαισίων, μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα δύσκολη. Από την άλλη, η επιλογή εκπαιδευτικής οδού, που δεν διαθέτει τα απαραίτητα γνωστικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά, θα είναι χάσιμο χρόνου και χρήματος με μηδενικό ουσιαστικό αποτέλεσμα και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να επιφέρει και εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα από το ζητούμενο.


Με την διάθεση άπειρης γνώσης μέσα από το διαδίκτυο, θα πρέπει να κάνετε την προσωπική σας έρευνα. Μάθετε για το Krav Maga, την ιστορία του, την φιλοσοφία του και τις αρχές του. Βρείτε εκπαιδευτές όχι με γνώμονα τα like και τα θετικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ούτε με τα βαρύγδουπα ονόματα οργανώσεων και εταιριών. Aλλά από το έργο και τα αποτελέσματα τους. Αφήστε το ένστικτο να σας οδηγήσει στον δάσκαλο σας. Και μην ξεχνάτε ποτέ ότι ο αντικειμενικός σκοπός σας είναι η αυτοπροστασία και αυτοάμυνα. Μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να χάνει τον χρόνο του με οτιδήποτε άλλο. Να έχετε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σας “ότι λάμπει δεν είναι χρυσός”.


Γιατί θέλω να μάθω Krav Maga

Γιατί να επιλέξετε να διαθέσετε χρόνο και χρήμα στο Krav Maga; Αν τα κίνητρα σας είναι η σωματική εκγύμναση, η ενασχόληση με κάποιο άθλημα, η συμμέτοχη σε αγώνες, τα μόρια για είσοδο σε κάποιο πανεπιστήμιο ή μια δραστηριότητα για να περνάτε την ώρα σας, τότε ίσως το Krav Maga σας απογοητεύσει. Αν επιλέξετε το KravMaga ως μέθοδο αυτοπροστασίας και αυτοάμυνας, τότε σίγουρα θα δείτε τη ζωή σας να μεταμορφώνεται με μια πιο ασφαλή και ήρεμη καθημερινότητα ως ανταμοιβή του χρόνου και του χρήματος που θα έχετε δαπανήσει.


Το Krav Maga απευθύνεται σε όλους. Δεν κάνει διακρίσεις στην ηλικία, το φύλο, τον σωματότροπο και τις όποιες ιδιαιτερότητες. H ασφάλεια είναι δικαίωμα όλων και δεν αποτελεί προνόμιο μόνο των νέων και γεροδεμένων ατόμων. Η αυτοπροστασία και αυτοάμυνα είναι πρωτίστως μια νοητική κατάσταση που όλοι ανεξαιρέτως μπορούν να επωφεληθούν. Η επαγρύπνηση, η προετοιμασία, η πρόληψη και η κατανόηση των μηχανισμών δράσης του εγκλήματος, είναι στοιχεία που όλοι μπορούν να διδαχτούν κάνοντας την ζωή τους πολύ πιο ασφαλή.



Ποιος τομέας είναι κατάλληλος για σένα

Το Krav Maga όπως προείπαμε, είναι ένα σύστημα με στρατιωτικό πύρινα. Η εξελικτική όμως πορεία του συστήματος και οι ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, Μετέτρεψαν το Krav Maga σε ένα σύστημα αυτοπροστασίας και αυτοάμυνας που μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί σε διαφορετικούς τομείς και πεδία.


Μπορούμε να βρούμε προγράμματα Krav Maga προσχολικής ηλικίας, με στόχο την ανάπτυξη των βασικών κινητικών δεξιοτήτων, της νευρομυϊκής συναρμογής, του αυτοελέγχου και των κοινωνικών δεξιοτήτων. Σε καμία περίπτωση αυτές οι ηλικιακές ομάδες δεν διδάσκονται τίποτα που σχετίζεται με τη βία και το έγκλημα. Η εκπαιδευτική μεθοδολογία όπως και για τα παιδιά ηλικίας 6 – 13 περιλαμβάνει ειδικά σχεδιασμένα παιχνίδια που βοηθούν το παιδί να γνωρίσει το Krav Maga παίζοντας και διασκεδάζοντας, αλλά πάνω από όλα τα παιδιά αντιμετωπίζονται σαν παιδιά και όχι σαν μικρόσωμοι ενήλικες.


Επόμενος τομέας είναι η προεφηβική και εφηβική ηλικιακή ομάδα. Μια ιδιαίτερα ευαίσθητη κατηγορία, λόγω του ότι ο έφηβος βρίσκεται σε μια ενδιάμεση περίοδο μεταξύ παιδιού και ενήλικα. Η εκπαιδευτική προσέγγιση χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, λόγω του ευμετάβλητου χαρακτήρα του έφηβου και της έντονης επιθυμίας του να αποδείξει ότι έχει μεγαλώσει. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα το Krav Maga θα δώσει μια διέξοδο εκτόνωσης και θα βάλει τις βάσεις για μια πιο ασφαλή και με λιγότερα ρίσκα καθημερινότητα.


Αμέσως μετά, έρχεται ο τομέας των ενηλίκων. Απευθύνεται σε άτομα με εμπειρία σε πολεμικές τέχνες και συστήματα αυτοάμυνας ή άτομα με καθόλου προηγούμενη εμπειρία. Κοινός παρονομαστής και των δυο ομάδων, είναι η εκμάθηση του τρόπου σκέψης, των τεχνικών και τακτικών του Krav Maga με αντικειμενικό σκοπό πάντα την ασφάλεια. Η εκπαίδευση των ενηλίκων πρέπει να φέρει γρήγορα αποτελέσματα και να είναι απαλλαγμένη από περιττό και μη εφαρμόσιμο εκπαιδευτικό υλικό.


Στη λίστα των τομέων ενδεικτικά έχουμε προγράμματα αποκλειστικά για αυτοάμυνα γυναικών, σωμάτων ασφαλείας, καθώς και εκπαίδευση σεμιναρικού τύπου για ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών και ειδικών περιπτώσεων όπως η τρομοκρατία, η οικιακή θωράκιση, κ.α.




Εκπαιδευτική μεθοδολογία

Η εκπαιδευτική μεθοδολογία θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στην κατηγορία των ασκούμενων που απευθύνεται. Εκπαιδευτικές υπερβολές και υπέρμετρη προώθηση της βίας, σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετούν τον αντικειμενικό σκοπό. Οι ηλικιακές ομάδες θα πρέπει να διδάσκονται ξεχωριστά και πάντα σύμφωνα με τις ανάγκες και την ηλικιακή ωριμότητα τους. Όλες οι τεχνικές και τακτικές θα πρέπει να ξεκινούν από απλές κατανοητές βάσεις και κλιμακωτά να αναπτύσσονται. Η επανάληψη σε συνδυασμό με την συχνότητα και τη συμμέτοχη είναι το κλειδί της εκμάθησης.


Την μεγαλύτερη όμως ευθύνη του αποτελέσματος την φέρει η εκπαιδευτική πηγή. Που θα πρέπει η ίδια να έχει κατανοήσει και εμπεδώσει τα όσα διδάσκει και να είναι σε θέση να συνδυάσει την γνώση, την επιστήμη και την εμπειρία της μεθόδου προς όφελος των ασκούμενων.


Κανόνες

Οι κανόνες της αποτελεσματικής εκπαιδευτικής εμπειρίας είναι απλοί. Ανεύρεση του καταλλήλου εκπαιδευτή των επιθυμιών στόχων. Η συμμέτοχη στις εκπαιδεύσεις θα πρέπει να γίνεται με καθαρό μυαλό και με ελάχιστη συχνότητα 2 φορές την εβδομάδα. Το μάθημα θα πρέπει να έχει δομή και να αισθάνεστε ότι μπορείτε να εφαρμόσετε όσα έχετε διδαχτεί και όχι να νομίζετε ότι μπορείτε λόγω της ενθάρρυνσης του εκπαιδευτή που δεν θέλει να σας χάσει από πελάτες.


Τονίζουμε ότι αντικειμενικός σκοπός της ενασχόλησης σας με το Krav Maga είναι η αυτοπροστασία και αυτοάμυνα. Καταστάσεις που δεν γνωρίζετε ποτέ πόσο αποτελεσματικά έχετε εκπαιδευτεί μέχρι να χρειαστεί να το αποδείξετε. Καμία εκπαίδευση και κανένας εκπαιδευτής δεν μπορεί να σας εγγυηθεί το αποτέλεσμα αν εσείς μέσα σας δεν νοιώθετε έτοιμοι.


Ένας άλλος σημαντικός κανόνας της εκπαίδευση στο Krav Maga ενήλικων, είναι η συνολική εκπαιδευτική διάρκεια. Αναμφισβήτητα ο ασκούμενος μπορεί να ασχοληθεί και εξελιχτεί για όσο χρονικό διάστημα αυτός επιθυμεί. Άλλα σύμφωνα με τις αρχές της μεθόδου, θα πρέπει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα ο ασκούμενος να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στους βασικούς κινδύνους και απειλές σύμφωνα με την καθημερινότητα και τις συνήθειες του.


Λάθη & ασφάλεια στην εκπαίδευση

Ο ασκούμενος έχει την ευθύνη της εκπαιδευτικής του εμπειρίας στα σημεία που αφορούν την επιλογή εκπαιδευτικής πηγής και στην συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας παρά τα μη ικανοποιητικά αποτελέσματα ή την αντισυμβατική διδακτική μεθοδολογία.


Η εμμονική εκπαιδευτική διαδικασία, με προσανατολισμό αποκλειστικά στην ικανότητα μάχης και καταστολής χωρίς διάκριση και σε συνδυασμό με την υιοθέτηση βίαιων συνηθειών, όχι μόνο θα φέρει προσωπικά και νομικά προβλήματα στον ασκούμενο, αλλά πολύ πιθανόν να τον εκθέσει σε άσκοπα ρίσκα με ότι αυτό συνεπάγεται.


Παράλληλα θα πρέπει πάντα να έχετε ως προσωπική αρχή η εκπαίδευση να τηρεί όλα τα μέτρα ασφαλείας. Ένας τραυματισμός μπορεί να σας κρατήσει όχι μόνο εκτός εκπαιδεύσεων, αλλά να δημιουργήσει και σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα και στην εργασίας σας.


Η προσφορά εκπαιδευτικών υπηρεσιών από ημιμαθή άτομα που αυτοπαρουσιάζονται ως “Ειδικοί” είναι ιδιαίτερα συχνή και αρκετά επικίνδυνη. Ο δάσκαλος που γνωρίζει ξέρει το απύθμενο της γνώσης και δεν έχει έπαρση. Ο ημιμαθείς θα αρκεστεί να καλύψει τις ανασφάλειες του με τις ελλείπεις γνώσεις και να παρουσιάσει το Εγώ του σας κάτι εξαιρετικό.


Επιλέξτε σοφά τι θα διδαχτείτε και τι νέες συνήθειες θα υιοθετήσετε. Ζείτε σε μια οργανωμένη κοινωνία με νόμους και κοινωνικούς κανόνες με δυνατότητα να αναιρεθούν μόνο όταν πρόκειται για καταστάσεις επιβίωσης. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να υπάρχει διάκριση και μετρό. Το ζητούμενο είναι πάντα μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας και όχι η μεταμόρφωση σας σε έναν αντικοινωνικό εγκληματία.


Βασίλης Πετρίδης Επικεφαλής Εκπαιδευτής Krav Maga Science




981 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page