top of page

Η Φιλοσοφία της Krav Maga Science


Η Krav Maga Science ιδρύθηκε το 2017 από τον Expert εκπαιδευτή Βασίλη Πετρίδη, υπό την αιγίδα του Κέντρου Πολιτισμού Ισραηλινών Τεχνών «Imi Lichtenfeld» με μοναδικό σκοπό την ανάπτυξη, διάδοση και παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών αυτοάμυνας, απαλλαγμένων από τη διαστρέβλωση της εμπορευματοποίησης και την απουσία αντικειμενικού ρεαλισμού. Με πολυετή εμπειρία στον χώρο της παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών στον τομέα των ανθρωπιστικών επιστήμων και ειδικότερα στις πολεμικές τέχνες και τα συστήματα αυτοάμυνας, οραματιστήκαμε έναν οργανισμό που να είναι ικανός να προσφέρει ότι υπόσχεται, με βασικό στοιχείο την απουσία των στεγανών της δήθεν αυθεντικότητας που περιορίζουν την ανάπτυξη και εξέλιξη των συστημάτων και τεχνών. Αποβαλόντας όλα τα μη λογικά και χρηστικά στοιχεία, δημιουργήσαμε ένα εκπαιδευτικό πρότυπο που χρησιμοποιεί τις αρχές του Krav Maga προσαρμοσμένες στην Ελληνική πραγματικότητα, την επικρατούσα νομοθεσία και τις κοινωνικές νόρμες.


H Krav Maga Science είναι μια οργάνωση αμιγώς προσανατολισμένη στα συστήματα ασφάλειας, αυτοπροστασίας και αυτοάμυνας του Ισραήλ. Δεν συγχέει τις υπηρεσίες της με κανένα μαχητικό άθλημα ή μέθοδο εκγύμνασης. Δεν λαμβάνει μέρος σε καμία αγωνιστική διοργάνωση, επίδειξη και οτιδήποτε άλλο θα αποπροσανατολίσει από τον αντικειμενικό σκοπό της.


Βασικό μέλημα, είναι οι άνθρωποι που εμπιστεύονται την Krav Maga Science, να αντιληφθούν ότι κάθε απειλητική και επιθετική κατάσταση είναι επιφορτισμένη με μια ιδιαίτερα καταστροφική και εν δυνάμει θανάσιμη δυναμική. Και η υιοθέτηση αντιλήψεων που προβάλουν το «Εγώ» ως λύση και μέσω αντιμετώπισης, δεν έχουν καμία σχέση με την ατομική θωράκιση. Αντιθέτως αυξάνουν τα ρίσκα και διογκώνουν τις συνέπειες.

Με γνώμονα ότι το Krav Maga κατά βάση είναι ένα στρατιωτικό σύστημα τρόπου σκέψης και μάχης και στην απολυτή έκφραση του θα αποτελούσε μια ακατάλληλη μέθοδο για πολίτες, προσθέσαμε στοιχεία της επιστήμης της εγκληματολογικής ψυχολογίας καθώς και εργαλεία προσωπικής ανάπτυξης του Life coaching. Με αυτό τον τρόπο, καλλιεργείται στον ασκούμενο μια νέα νοοτροπία σε συνδυασμό με την υιοθέτηση νεώς πιο ασφαλών συνήθειων.


Πρώτη προτεραιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας της Krav Maga Science, είναι ο ασκούμενος να κατανοήσει από τι απειλείται. Μόνο τότε θα είναι ικανός να αντιληφθεί την τρωτότητα του και να λάβει τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα. Ενώ σε επίπεδο κατά μέτωπο αντιμετώπισης βίαιων και εγκληματικών καταστάσεων, ο ασκούμενος θα πρέπει πρωτίστως να κατανοήσει την διαφορά μεταξύ του εκπαιδευτικού, εργαστηριακού περιβάλλοντος σε σχέση με την πραγματικότητα.


Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας της εκπαιδευτικής μεθοδολογίας της Krav Maga Science, είναι η απόλυτη κατάργηση πρακτικών που αναπτύσσουν ψευδαίσθηση επάρκειας του ασκούμενου. Μια συνήθη τακτική που εφαρμόζεται στο βωμό του χρήματος και της πελατειακής σχέσης. Δηλαδή τη δημιουργία εκτυπώσεων και προκαταλήψεων στον ασκούμενο ότι είναι τεχνικά και τακτικά ικανός να ανταπεξέλθει σε κάθε λογής απειλή ή επίθεση λόγω της σωματοδομής του, της μαύρης ζώνης που κατέκτησε ή της επιτυχίας του σε αγώνες και επιδείξεις. Μια ιδιαίτερα ανήθικη και εγκληματική συνήθεια της βιομηχανίας των πολεμικών τεχνών και συστημάτων αυτοάμυνας. Μια κατάσταση που δημιουργεί στον αρκούμενο δυσλειτουργικά πιστεύω και τον εκθέτει σε περιττά ρίσκα και κινδύνους.


Στη Krav Maga Science, αντιμετωπίζονται τα θέματα της ασφάλειας, της αυτοπροστασίας και της αυτοάμυνας, με την σοβαρότητα του τους αρμόζει. Δεν υπάρχει καμία ομορφιά και αρμονία στη βία και το έγκλημα για τον φυσιολογικό άνθρωπο. Η οποιαδήποτέ προσπάθεια ωραιοποίησης και προάσπιση της βίας και της εγκληματικότητας, ακόμα και ως μέσω αυτοπροστασίας, υπάγεται στη κατηγορία των αντικοινωνικών συμπεριφορών και ελλοχεύει κινδύνους. Ο ασκούμενος στη Krav Maga Science, μέσα από την εκπαιδευτική εμπειρία που περιλαμβάνει σενάρια και προσομοιώσεις, θα γνωρίσει με ασφάλεια τους μηχανισμούς που διέπουν τις απειλητικές και επιθετικές καταστάσεις και συμπεριφορές. Στόχος δεν είναι η ανάπτυξη βίαιων και επιθετικών συμπεριφορών, αλλά είναι η ανάπτυξη σωματικών, νοητικών και ψυχικών δικλίδων ασφαλείας που θα κρατήσουν τον ασκούμενο μακριά από κινδύνους και όχι παρασυρμένο στη δύνη «Εγώ», της μαγκιάς και της ανάδειξης κύρους.


Στη Krav Maga Science, πιστεύουμε ακράδαντα ότι όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως έχουν δικαίωμα στην ασφάλεια. Η διαβίωση σε ασφαλές περιβάλλον και η ήρεμη καθημερινότητα, δεν είναι προνόμιο. Είναι βασική ανάγκη. Δυστυχώς ουτοπία δεν υπάρχει. Ζούμε σε μια αστική ζούγκλα που περιβάλλεται από κάθε λογής άγρια θηρία και κίνδυνους. Για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε δεν αρκούν μόνο οι μαχητικές ικανότητες. Απαιτείται αντίληψη, αυτοκυριαρχία και αποφασιστικότητα. Κατανόηση ότι μεγάλες μάχες έχουν κερδηθεί από μικρούς στρατούς ως αποτέλεσμα στρατηγικής, οργάνωσης, πληροφοριών και γρήγορης αντίδρασης. Ενώ μη ξεχνάμε πως με μια πέτρα κατατροπώθηκε ο θηριώδης Γολιάθ από έναν επιδέξιο μικροκαμωμένο βοσκό.


Στη Krav Maga Science τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια, την αυτοπροστασία και την αυτοάμυνα, προσεγγίζονται ολιστικά. Ο ασκούμενος δεν αντιμετωπίζεται σαν αθλητής. Αλλά ως στρατιώτης της ζωής που χρειάζεται καθοδήγησή και εφόδια. Διδάσκετε ότι το πιο αποτελεσματικό μέσω αυτοπροστασίας είναι η απουσία. Να μην είσαι στο σημείο που βρίσκεται ο κίνδυνος. Μαθαίνει να αναγνωρίζει, προλαμβάνει και αν χρειαστεί υπερασπίζεται τον εαυτό του από απειλητικές και επιθετικές συμπεριφορές και καταστάσεις με αποφασιστικότητα και πυγμή. Αλλά το πιο σημαντικό όλων, είναι η βαθιά κατανόηση ότι η ασφάλεια δεν έχει καμία σχέση με το «Εγώ» και με οτιδήποτε έχει να κάνει με την ανάδειξη κύρους και δύναμης. Γιατί πάντα θα ελλοχεύουν κίνδυνοι πιο δυνατοί, πιο έξυπνοι, πιο τρομακτικοί, πιο έμπειροι, πιο τρελοί ή κίνδυνοι που απλά δεν έχουν τίποτα να χάσουν.


Βασίλης Πετρίδης

Επικεφαλής εκπαιδευτής Krav Maga Science Security Manager CBRNe (ΕΚΠΑ) Ειδικός σε θέματα Εγκληματολογικής Ψυχολογίας (ΕΚΠΑ) Ειδικός σε θέματα Εκπαιδευτικών Νευροεπιστιμών (ΕΚΠΑ) Life Coach (ΕΚΠΑ)



244 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page