top of page

Η Νοοτροπία του μαχητή


Για να εκπαιδευτείς σε ένα μαχητικό σύστημα, πρωτίστως πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να μπεις νοητικά σε μαχητική κατάσταση. Πρέπει να συντονιστούν οι νευρώνες του εγκεφάλου σου σε μια κατάσταση παρόμοια με την κατάσταση που θα επικρατούσε σε μια πραγματική μάχη.

Ο νοητικός συντονισμός σε μιας εκπαιδευτική διαδικασία, ξεκινά από τη στιγμή που ο ασκούμενος ετοιμάζεται να πάει στο εκπαιδευτικό, εργαστηριακό περιβάλλον. Εκεί ως πρώτα καθήκοντα του, θα πρέπει να είναι η χαλιναγώγηση της άλογης επιθετική φύση, ο επαναπροσδιορισμός των άναρχων, ενστικτωδών αντιδράσεων και η προσαρμογή στις πολιτισμικές και κοινωνικές νόρμες.

Ενώ η σύνδεση μυαλού και σώματος, θα πρέπει να αποτελεί την πεμπτουσία της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Μια σύνδεση που θα οδηγήσει τον μαθητή στην αυτοκυριαρχία και αυτογνωσία προστατεύοντας τον από περιττά ρίσκα και λανθασμένες επιλογές.

Ο μαθητές θα είναι έτοιμος μαχητής, μόνο όταν θα έχει κατανοήσει απόλυτα το πως λειτουργεί ο νους και το σώμα του υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Ενώ θα είναι ικανός να επικρατήσει στο πεδίο της μάχης, μόνο όταν θα είναι σε θέση να μπορεί να κατανοήσει πως λειτουργεί ο νους και το σώμα του αντιπάλου του. Αλλά μόνο όταν τελικά αναγνωρίσει και αποδεχτεί, ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερος εχθρός από τον ίδιο του τον εαυτό θα μπορεί να βγει νικητής μιας αναμέτρησης.

Κάθε πολεμική τέχνη και μαχητικό σύστημα, αποτελείται από μια εσωτερική ατραπό αυτογνωσίας και συμφιλίωσης του μαθητή με τον πόνο, τον φόβο και την τραγικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Που αν ο Δάσκαλος, δεν έχει βαδίσει ο ίδιος τα μονοπάτια αυτής της ατραπού, εξολοθρεύοντας στο διάβα του, τους δαίμονες της έπαρσης και του εγώ, τότε είναι σίγουρα ανεπαρκής να οδηγήσει τον οποιονδήποτε άλλο προς αυτή την πορεία.

Μην μπερδεύουμε το οποίο καλλιτεχνικό ταλέντο, τις όποιες κινησιολογικές ικανότητες και δεξιότητες ή ακόμα και την νοητική ευφυΐα, με την πνευματική διαύγεια αυτού που κατόρθωσε να μετουσιωθεί σε Πολεμιστή του εαυτού και της ζωής του.

Μόνο αν δούμε την εκπαιδευτική διαδικασία και ως ένα μυητικό ταξίδι και όχι ως μια επιφανειακή εμπειρία, έχουμε κάποιες πιθανότητες να εξελιχθούμε ως ανθρώπου σε νοητικό, σωματικό και πνευματικό επίπεδο. Σε διαφορετική περίπτωση, θα βαδίζουμε σε ένα δρόμο που οδηγεί στο πουθενά.


Βασίλης Πετρίδης Επικεφαλής εκπαιδευτής Krav Maga Science Securtity Manager (CBRNe) ΕΚΠΑ Criminal Phychology Spesialist ΕΚΠΑ Life Coaching ΕΚΠΑ

394 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page