top of page

Η άπατη του εμπορικού Krav Maga



Τα μαχητικά συστήματα του Ισραήλ, δημιουργηθήκαν με μοναδικό στόχο την προστασία των εβραίων από τις επιθέσεις των Αράβων. Μια διαδικασία που πέρασε από διάφορα αναπτυξιακά στάδια μέχρι να φτάσει σε αυτό που σήμερα ονομάζουμε Krav Maga. Αντικειμενικός σκοπός των μαχητικών ισραηλινών συστημάτων ήταν και είναι η ταχύρρυθμη εκπαίδευση σε τεχνικές και τακτικό τρόπο σκέψης, που θα δώσουν τη δυνατότητα στον ασκούμενο να ανταπεξέλθει και επικρατήσει στο πεδίο της μάχης.


Στα πρώιμα χρόνια των μαχητικών ισραηλινών συστημάτων, η εκπαίδευση και χρήση παραδοσιακών πολεμικών τεχνών σε ρεαλιστικές μάχες, είχε αποδειχθεί αναποτελεσματική και ιδιαίτερα θανάσιμη. Η νέα εκπαιδευτική προσέγγιση, βασίστηκε στις ενστικτώδεις, αντανακλαστικές αντιδράσεις του σώματος που αποτελούν την πιο σίγουρη, γρήγορη και αποτελεσματική απάντηση σε ερεθίσματα και προκλήσεις.


Για να είναι χρηστικό και αποτελεσματικό το σύστημα θα πρέπει εκτός των ενστικτωδών αντανακλαστικών, να περιέχει απλή κινησιολογική προσέγγιση και λογική. Ενώ οποιοσδήποτε νοητικός εγκλωβισμός είναι ολέθριος και οδηγεί σε μονοπάτια που ουδεμία σχέση έχουν με τις αρχές και τη φιλοσοφία των ισραηλινών μαχητικών συστημάτων.


Σήμερα ο περισσότερος κόσμος εκτός Ισραήλ, έχει γνωρίσει και θα γνωρίσει το Krav Maga μέσα από διεθνείς οργανώσεις ,που αν και γενεαλογικά συνδέονται με τις ιδέες και αρχές του συστήματος, στην σύγχρονη εκδοχή τους αποτελούν επιχειρήσεις με μοναδικό σκοπό το κέρδος. Τοποθετώντας τη μέθοδο σε “μπουκαλάκια” μετέτρεψαν ένα ευκολονόητο, αποτελεσματικό σύστημα αυτοπροστασίας και αυτοάμυνας, σε ένα κονσερβοποιημένο προϊόν χωρίς καμία πρακτική αποτελεσματικότητα.


Για κάθε πρόβλημα η λύση του σύγχρονης εμπορικής προσέγγισης είναι η αγορά της ανάλογης κονσέρβας. Και επειδή η πρώτη κονσέρβα δεν θα καλύψει καμία ανάγκη, θες και άλλη και άλλη. Στην καλύτερη περίπτωση θα βαρεθείς να συλλέγεις κονσέρβες και θα αλλάξεις ρότα ή θα μπεις σε μια δύνη τεμαχισμένης γνώσης που απεγνωσμένα θα προσπαθείς να βγάλεις άκρη.


Το Krav Maga δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι πολύπλοκο, αλλά ούτε χρονοβόρο. Πρέπει να είναι άμεσο, απαλλαγμένο από περιττά, αναποτελεσματικά και άχρηστα στοιχειά. Το Krav Maga δεν μπορεί να είναι αυθεντικό, γιατί οι καιροί αλλάζουν και οι άνθρωποι αλλάζουν. Αυθεντικότητα σημαίνει αντιγραφή και στασιμότητα.


Το Krav Maga δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες τεχνικές. Το Krav Maga βασίζεται μόνο σε αρχές που η κατανόηση τους δημιουργεί τα εργαλεία και τις ευκαιρίες επιβίωσης.

Το Krav Maga δεν είναι άθλημα ούτε καλλιτεχνική έκφραση. Είναι δρόμος αυτογνωσίας, επιβίωσης και επίτευξης στόχων. Είναι ένα μέσω ενάντια στην ανασφάλεια και θυματοποιήση.

Η υπερβολική και άνευ όρων επιθετικότητα, η μείξη άλλων συστημάτων και δογμάτων και ο εγκλωβισμός σε χρωματιστές ζώνες και επίπεδα, μπορεί να φέρουν ευχάριστες εμπειρίες και να ταΐζουν το πεινασμένο ΕΓΩ, σε καμία περίπτωση όμως δεν εξυπηρετούν τους σκοπούς, τις αρχές και τις αξίες των ισραηλινών συστημάτων μάχης.

Η αξιοπιστία της εκπαιδευτικής μεθοδολογίας και αποτελεσματικότητας δεν έγκειται στο μέγεθος του brand, αλλά στην ποιότητα και την γνωστική και τεχνική ικανότητα των ατόμων που διδάσκουν. Εκπαίδευση στο KravMaga, που περιλαμβάνει έπαρση και εγωκεντρικά στοιχεία, κρύβει αμάθεια που μπορεί να επιφυλάσσει το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα από το προσδοκώμενο.


Βασίλης Πετρίδης Επικεφαλής εκπαιδευτής KMS SecurityManager (CBRNe) ΕΚΠΑ Ειδικός σε θέματα εγκληματολογικής ψυχολογίας ΕΚΠΑ


225 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page