top of page

H σοβαρή όψη της αυτοάμυνας


Η ασφάλεια ως γενική ιδέα και η δυνατότητα αυτοπροστασίας και αυτοάμυνας, είναι τομείς που έχουν να κάνουν άμεσα με τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες. Κανένα άτομο, οικογένεια, κοινότητα ή πολιτισμός δεν δύναται να αναπτυχθεί και εξελιχθεί, χωρίς αυτά τα πολύτιμα αγαθά.


Υπηρεσίες και προϊόντα που τα προηγούμενα χρόνια, απευθύνονταν αποκλειστικά σε υψηλού οικονομικού επίπεδου κοινωνικές ομάδες, σήμερα βλέπουμε τη ζήτηση τους να αυξάνεται και από κοινωνικές ομάδες που θεωρητικά δεν διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο.


Οι πολεμικές τέχνες κατατάσσονται στην κατηγορία των υπηρεσιών που θα επέλεγε κανείς ως πρώτη επιλογή για την ασφάλεια του ή την ασφάλεια των παιδιών του. Δυστυχώς όμως οι πολεμικές τέχνες με την παραδοσιακή μορφή τους, δεν προσαρμόζονται ιδιαίτερα με τις ανάγκες και τα είδη των κινδύνων και της βίας της σύγχρονης κοινωνίας που ο μέσος πολίτης ζει και εργάζεται.


Η φιλοσοφία της Krav Maga Science, διαφέρει. Γιατί επικεντρώνεται στο πρόβλημα πρώτιστος ως ιδέα. Αν ο ασκούμενος δεν κατανοήσει την μορφή, τη φυσιολογία και τον μηχανισμό της βίας. Πρώτα σε νοητικό και στην συνέχεια σε συναισθηματικό επίπεδο, δεν θα μπορέσει ποτέ να ανταπεξέλθει σωματικά όσο καλά εκπαιδευμένος και να είναι σε περίπτωση ενός πραγματικού γεγονότος.


Η εκπαιδευτική μεθοδολογία της Krav Maga Science, βοηθά τον ασκούμενο να κατανοήσει την διαφορά μεταξύ της ικανότητας και της δυνατότητας. Έχω την ικανότητα να χτυπήσω κάποιον. Είμαι μεγαλόσωμος, γυμνασμένος, γνωρίζω και Krav Maga. Έχω όμως τη δυνατότητα να το κάνω; αντέχω να αντιμετωπίσω συναισθηματικά την περίπτωση να προκαλέσω ένα βαρύ τραυματισμό ή θάνατο; Έχω την οικονομική δυνατότητα να πληρώσω δικηγόρο για να αντιμετωπίσω τις νομικές συνέπειες; Είμαι διατεθειμένος να πάω φυλακή.


Αν όλα αυτά δεν είναι δουλεμένα στο μυαλό του ασκούμενου πριν το πρόβλημα εμφανιστεί, τότε θα πρέπει να δουλευτούν τη στιγμή που το πρόβλημα θα εμφανιστεί. Το αποτέλεσμα θα είναι η απειλή να υπερισχύσει και το θύμα χαμένο σε ένα χάος συναισθημάτων και άναρχων σκέψεων να παγώσει.


Η ευθύνη της εκπαίδευσης πολιτών στην αυτοάμυνα είναι τεραστία. Οποιαδήποτε διδασκαλία και συμβουλή που ο ασκούμενος λαμβάνει από αυτόν που έχει εμπιστευτεί, τον εκπαιδευτή / δάσκαλο του, μπορεί εύκολα να τον οδηγήσει στην φυλακή ή το χώμα.


Οποίος έχει πειστεί ότι η βία και το έγκλημα μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω της αρμονίας κονσερβοποιημένων κινήσεων, δουλεμένων χρόνια στο εργαστηριακό περιβάλλον μιας σχολής, κάνει τεράστιο λάθος.

Άλλο άθλημα, άλλο τέχνη και άλλο επιβίωση. Η επιβίωση απαιτεί γνώση, εμπειρία, τακτικό τρόπο σκέψης και πάνω από όλα στρατηγική.


Βασίλης Πετρίδης

Επικεφαλής Εκπαιδευτής Krav Maga Science

32 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page