top of page

Krav Maga από τον στρατιώτη στον πολίτηΔεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Krav Maga αποτελεί το πιο πολυδιαφημισμένο σύστημα αυτοάμυνας των τελευταίων ετών. Μια μέθοδος μάχης σώμα με σώμα που κατάγεται από το Ισραήλ και δημιουργήθηκε αρχικά για τις παραστρατιωτικές ομάδες, ενώ στη συνέχεια εντάχθηκε στην εκπαιδευτική ύλη του στρατού του Ισραήλ (IDF).


Η ιδέα του Krav Maga, στηρίζεται στην δυνατότητα των στρατιωτών να εκπαιδεύονται εύκολα, γρήγορα και πρωτίστως αποτελεσματικά σε τεχνικές και τακτικές μάχης σώμα με σώμα.

Η στρατιωτική προσέγγιση της μεθόδου, αν και αποτελεί τον πύρινα του Krav Maga. Στην εκδοχή της εκπαίδευσης πολιτών διαφέρει ουσιαστικά.


Ο λόγος είναι η διαφορά του αντικειμενικού στόχου του στρατιώτη σε σχέση με του πολίτη. Στην περίπτωση του στρατιώτη ο στόχος είναι η απόλυτη εξουδετέρωση του εχθρού, χωρίς ο στρατιώτης να υπόκειται σε περιορισμούς και ηθικά διλήμματα. Σε αντίθεση με τον πολίτη, μέλος μιας οργανωμένης κοινωνίας εν καιρό ειρήνης, που υπόκειται σε νομικούς, κοινωνικούς, ηθικούς, ψυχολογικούς και αρκετούς άλλους περιορισμούς.


Το μόνο κοινό μεταξύ του στρατιώτη και του πολίτη, είναι η μετέπειτα διαχείριση των πράξεων τους. Μια διαδικασία που διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο με αρκετούς να μην κατάφεραν να ξεπεράσουν ποτέ τις ψυχικές συνέπειες μιας συμπλοκής ή της πρόκλησης ενός θανάτου ακόμα και αν το θύμα ήταν ένας τρομοκράτης.


Η οργάνωση και διαχείριση της εκπαιδευτικής διαδικασίας πολιτών στο Krav Maga, θα πρέπει να τηρεί αυστηρούς κανόνες και γνώσεις. Η δομή του μαθήματος σε επίπεδο ύλης, επεξηγήσεων, λεξιλογίου και σύνταξης, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα μελετημένη και προσεγμένη πριν παρουσιαστεί σε μαθητές.

Ο εκπαιδευτής θα πρέπει να έχει απόλυτη γνώση των νομικών συνεπειών σε σχέση με τη νοητή γραμμή αυτοάμυνας / συμπλοκής και γενικά βαθιά γνώση του τι διδάσκει, πως το διδάσκει και σε ποιον το διδάσκει.


Το Krav Maga είναι ένα πολυεργαλείο που μπορεί να ανοίξει πολλές πόρτες και να λύσει πληθώρα προβλημάτων. Το Krav Maga πέρα των τεχνικών και τακτικών μάχης, προσφέρει ικανότητες και δεξιότητες που σε συνδυασμό με την απόκτηση αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης, αναβαθμίζουν τον ασκούμενο σε σωματικό και διανοητικό επίπεδο, βοηθώντας τον να είναι σε επαγρύπνηση, να λαμβάνει γρήγορα αποφάσεις, να αναγνωρίζει τον κίνδυνο, να εμπιστεύεται τον εαυτό του, να ελέγχει τους φόβους του, αλλά πάνω από όλα να σκέπτεται σαν μαχητής.


Η λανθασμένη εκπαιδευτική διαδικασία, με ημιμαθείς προσεγγίσεις, εγωκεντρικά στοιχεία, μονοπωλιακά συμφέροντα και άγνοια των νομικών πλαισίων, σε συνδυασμό με την έλλειψη εμπειρίας και την τυφλή εμπιστοσύνη των ασκουμένων στον εκπαιδευτή και τις εκπαιδευτικές μεθόδους του. Όχι απλά δεν θα ωφελήσουν τον μαθητή, αντίθετα θα τον εκθέσουν σε μεγαλύτερους κινδύνους τόσο για τον εαυτό του, όσο και για τους άλλους.


Η υπέρμετρη εμπορευματοποίηση του Krav Maga, μπορεί το ανέδειξε ως ένα από τα συστήματά αυτοάμυνας πρώτης επιλογής, άνοιξε όμως πόρτες να εισχωρήσουν κάθε μορφής τυχοδιώκτες και ανίδεοι γκουρού του είδους.


Το Krav Maga είναι ένα σύστημα, με ιδιαίτερη λογική και με τεράστιο πεδίο για έρευνα και εξέλιξη. Μια μέθοδος που είναι αδύνατον να μείνει στάσιμη γιατί αυτό άμεσα θα ακύρωνε τον χαρακτηρισμό ενός ολοκληρωμένου συστήματος.

Για να μπορέσει το Krav Maga, να συνεχίσει να θεωρείται ως ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σύστημα, θα πρέπει συνεχώς να προσαρμόζεται στις νέες απειλές και προκλήσεις.


Η προσκόλληση στην παράδοση και αυθεντικότητα, αμέσως αναιρεί την εφαρμογή στο σήμερα. Αν μελετήσουμε τα ιστορικά στοιχεία και τις αναφορές των πρώιμων εποχών θα ανακαλύψουμε αρκετές προσθαφαιρέσεις στοιχείων στις τεχνικές και τακτικές του συστήματος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι στην πρώτη οργάνωση Krav Maga που ιδρύθηκε από τον ίδιο τον Imi Lichtenfeld στις 22 Οκτωβρίου του 1978 με τίτλο IKMA (Israeli Krav Maga Association) το λογότυπο φέρει τα δυο αρχικά γράμματα στα εβραϊκά των λέξεων Krav Maga και περιμετρικά δυο ημικυκλικά σχήματα που δεν ενώνονται σε κύκλο, αφήνοντας πάνω και κάτω του σχεδίου δυο κενά. Ο συμβολισμός που κρύβετε σε αυτό το σχήμα, είναι η ιδέα ότι το σύστημα είναι ανοικτό για την πρόσθεση και αφαίρεση στοιχείων στην ύλη του, ώστε να μπορεί να προσαρμόζεται σε κάθε εποχή, κατάσταση, και είδος ατόμου. Αυτό αναιρεί την αντίληψη κάποιων, ότι το Krav Maga είναι ένα παραδοσιακό σύστημα με αμετακίνητες ιδέες, χωρίς τη δυνατότητα καινοτομιών και εξέλιξης.


Ο μηχανισμός δράσης του Krav Maga, δεν ήταν, ούτε είναι αποκλειστικά η εκτέλεση κονσερβοποιημενων τεχνικών και τακτικών. Αυτές αποτελούν απλά και μόνο ένα εκπαιδευτικό εργαλείο κατανόησης των λειτουργιών του σώματος του ασκούμενου και του σώματος του αντιπάλου. Θεμέλιος λίθος του Krav Maga είναι οι αρχές του. Σε αυτές στηρίζεται όλο το οικοδόμημα και με αυτές μπορούμε να μετατρέψουμε το Krav Maga σε απόλυτο εργαλείο ζωής.


Οι αρχές τις ευκολίας, αμεσότητας και προσαρμοστικότητας, είναι τα μόνα αναλλοίωτα στοιχεία της μεθόδου. οποιαδήποτε άλλη αντίληψη ή νοοτροπία δεν ανήκει ούτε στα ιδεώδη του ιδρυτή της μεθόδου Imi Lichtenfeld, αλλά ούτε στους σκοπούς που το σύστημα εξυπηρετεί.

Βασίλης Πετρίδης

Επικεφαλής Εκπαιδευτής KMS

44 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page