Οι πολεμικές τέχνες διαθέτουν τις καλύτερες αεροβικές ασκήσεις .Το Karate , tae kwon do , judo, Krav Maga, aikido , spochan κτλ διαθέτουν ένταση, δύναμη, τεχνική και ρυθμό που επιδρούν για την καλή λειτουργία του οργανισμού.
Η τακτική άσκηση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μπορεί να καθυστερήσει την εγκεφαλική εξασθένιση στους ανθρώπους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease.
Στη μελέτη που συμμετείχαν 70 συμμετέχοντες ηλικίας 55 ετών και άνω, συγκρίθηκε η γνωστική λειτουργία και ο όγκος του εγκεφάλου μεταξύ δύο ομάδων ηλικιωμένων ατόμων που ακολουθούσαν μια καθιστική ζωή και αντιμετώπιζαν προβλήματα μνήμης. Η μία ομάδα έκανε αερόβια άσκηση (τουλάχιστον μισή ώρα, τέσσερις με πέντε φορές την εβδομάδα) και η άλλη ομάδα έκανε μόνο κάποιες ασκήσεις ευλυγισίας.
Οι δύο ομάδες διατήρησαν παρόμοιες γνωστικές ικανότητες κατά τη διάρκεια της δοκιμής σε περιοχές του εγκεφάλου που αφορούν τη μνήμη και την επίλυση προβλημάτων. Ωστόσο, η εγκεφαλική απεικόνιση έδειξε ότι οι άνθρωποι από την ομάδα της αεροβικής άσκησης που είχαν συσσώρευση β-αμυλοειδούς παρουσίαζαν ελαφρώς λιγότερη μείωση του όγκου στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη και η οποία σταδιακά εξασθενεί, καθώς η άνοια προχωρά.
Η αερόβια άσκηση 3-4 φορές την εβδομάδα φάνηκε ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη νευρώνων στον ιππόκαμπο.
Νέα μελέτη αναφέρει ότι η άσκηση τέσσερις με πέντε φορές την εβδομάδα καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ.
Ο ερευνητής Zhang πραγματοποιεί μια πενταετή κλινική δοκιμή εθνικής εμβέλειας, με στόχο να ψάξει τους βαθύτερους πιθανούς συσχετισμούς μεταξύ άσκησης και άνοιας.
Η διαπίστωση αυτή συνέβη σε ασθενείς στη μαγνητική τομογραφία των οποίων υπήρχαν ήδη ευρήματα με Βητα-αμυλοειδή (δηλαδή τις χαρακτηριστικές σκιές πρωτεϊνης που φαίνονται στον εγκέφαλο με την μαγνητική τομογραφία).
Η μελέτη του δημοσιεύτηκε από τον καθηγητή Δρ Rong Zhang στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Alzheimer's Disease.
Ο καθηγητής Zhang εργάζεται στο τμήμα νευρολογίας, νευροθεραπευτικής του university of Texas Southwestern Medical Center, στο Dallas.
Όπως ανέφερε σε συνεντεύξεις που έδωσε μετά τη δημοσίευση, η αεροβική άσκηση διατηρεί την υγεία του εγκεφάλου όχι μόνο αυτών που δεν έχουν κανένα πρόβλημα αλλά και σε ασθενείς σε αρχικά στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ που έχουν αρχίσει ήδη να έχουν βλάβες.
Μάλιστα, ο εγκέφαλος αυτών που γυμνάζονταν συχνά είχε μεγαλύτερες δυνατότητες οργάνωσης, προγραμματισμού και ολοκλήρωσης εργασιών.
Επίσης μελέτησαν την κατάσταση του ιππόκαμπου που σχετίζεται άμεσα με την μάθηση και τη μνήμη.
Χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες και στην μία σύστησαν αεροβική άσκηση και στην άλλη ασκήσεις με βάρη και αντίσταση.
Στο τέλος, όλοι είχαν τα ίδια οφέλη σε επίπεδο μνήμης και δεξιοτήτων.
Όταν όμως σύγκριναν τις μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου που τους έκαναν, διαπίστωσαν ότι όσοι έκαναν αεροβική άσκηση είχαν πιο υγιή ιππόκαμπο .
«Είμαι ενθουσιασμένος με τα αποτελέσματα αλλά διατηρώ και επιφυλάξεις», είπε ο Δρ Zhang και πρόσθεσε:
«Πρέπει να γίνουν κι άλλες έρευνες για να βεβαιωθούμε ότι τα αποτελέσματα αυτά είναι όντως ασφαλή».
Πηγές :
Journal of Alzheimer’s Disease
university of Texas Southwestern Medical Center
Επιμέλεια άρθρου Σταύρου Ξηντάρα ψυχαναλυτή εκπαίδευσης
Comments