top of page

Οδηγός για υποψήφιους εκπαιδευτές Krav Maga


Η νέα εκπαιδευτική σεζόν βρίσκεται προ των πυλών: Αρκετοί είναι εκείνοι που σχεδιάζουν να παρακολουθήσουν κάποιο από τα δεκάδες σχολεία εκπαιδευτών που διάφοροι εκπαιδευτές Krav Maga και οργανώσεις ήδη έχουν προκηρύξει. Πως όμως θα επιλέξτε σωστά, χωρίς να σπαταλήσετε το χρόνο και τα χρήματα σας;


Αξιοπιστία οργάνωσης

Σήμερα στην Ελλάδα δεν είναι λίγες οι οργανώσεις που διαφημίζουν ότι είναι οι μοναδικές, αποκλειστικές και ότι κατέχουν την αυθεντική γνώση. Κάποιες το πάνε ακόμα πιο μακριά, ότι είναι δηλαδή συνεχιστές της παράδοσης του ιδρυτή του Krav Maga Imi Lichtenfeld. Άλλες πάλι χρησιμοποιούν την λέξη Federation (ομοσπονδία) για να πείσουν ότι είναι μεγάλοι και τρανοί οργανισμοί, αναγνωρισμένοι από το ισραηλινό κράτος με δυνατότητα πιστοποίησης και αναγνώρισης των υποψηφίων εκπαιδευτών. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Όσον αφορά τους κατόχους της αυθεντικής ύλης του Krav Maga, σας ενημερώνουμε ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Αν και θα μπορούσε εν μέρη να ισχύει δεν νομίζω ότι θα σας ενδιέφερε να ακολουθήσετε ένα τέτοιο εκπαιδευτικό δρόμο. Το Krav Maga δημιουργήθηκε πριν το 1940 για τις ανάγκες των τότε παραστρατιωτικών ομάδων του Ισραήλ. Οι τεχνικές και τακτικές προορίζονταν για άλλο περιβάλλον, διαφορετικό οπλισμό και πάνω από όλα για στρατιωτική χρήση. Η Ελλάδα του σήμερα δεν έχει καμία σχέση με το Ισραήλ ούτε τότε αλλά ούτε και τώρα .Πως λοιπόν μια αυθεντική, ιστορική εκδοχή της μεθόδου θα μπορεί να είναι αποτελεσματική στους 'Έλληνες πολίτες;


Το επόμενο παράδοξο στις διαφημιστικές καμπάνιες των διαφόρων οργανώσεων Krav Maga στην Ελλάδα, είναι ότι καπηλεύονται το όνομα του Imi Lichtenfeld και της υποτιθέμενης αυθεντικής του ύλης. Και αναρωτιέμαι, σε ποια από όλες τις ύλες αναφέρονται όμως; Μετά τον θάνατο του δασκάλου Imi οι πιο κοντινοί μαθητές του ακολούθησαν δικό τους δρόμο. Ούτε ένας δεν συνέχισε τουλάχιστον τις σχολές που ο Imi δημιούργησε στη Νετάνια και στο Τελ Αβίβ. Άρα πως μπορούν Έλληνες εκπαιδευτές να κατέχουν την αυθεντική ύλη του Imi; Και αν όντως την κατέχουν που την βρήκαν; Πως ξέρουν ότι είναι η αυθεντική; Και όπως είπαμε παραπάνω γιατί να θέλω να εκπαιδευτώ σε κάτι που πιθανόν να μην έχει καμία εφαρμογή στο σήμερα και ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

Το επόμενο θέμα που πρέπει να αποσαφηνιστεί, είναι το θέμα της λέξης ομοσπονδία. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ομοσπονδία Krav Maga. Μια ομοσπονδία έχει μέλη της συλλόγους. Στην περίπτωση των αθλητικών ομοσπονδιών, για να ιδρυθεί μια ομοσπονδία, απαιτούνται 30 σύλλογοι. Στην Ελλάδα κάτι τέτοιο σχετικά με το Krav Maga δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Ελληνικές οργανώσεις που χρησιμοποιούν τη λέξη ομοσπονδία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική σημασία του όρου. Κάνουν χρήση της λέξης για λόγους εμπορικούς και εντυπωσιασμού. Η απουσία ελέγχων από το ελληνικό κράτος σε συνδυασμό με το θράσος και την άγνοια έχουν ως αποτέλεσμα τη διαιώνιση του φαινομένου των μαϊμού ομοσπονδιών . Μην ξεγελιέστε λοιπόν από ανύπαρκτες Ελληνικές ομοσπονδίες Krav Maga. Όσον αφορά οργανώσεις Krav Maga ισραηλινής προέλευσης, η λέξη Federation χρησιμοποιείται και ως μέρος του brand name και σε καμία περίπτωση δεν αποδεικνύει την οποιαδήποτε αναγνώριση ή πιστοποίηση από το ισραηλινό κράτος. Η άσκηση επαγγέλματος εκπαιδευτή Krav Maga στο Ισραήλ, υπόκειται σε διαφορετική νομοθεσία και διαδικασίες σε σχέση με την Ελλάδα. Τέλος όσον αφορά την αναγνώριση μιας ισραηλινής οργάνωσης από το κράτος του Ισραήλ, είναι μια υπόθεση που δεν έχει να κάνει με το αν γράφει ή όχι στο λογότυπο federation. Υπάρχουν δεκάδες οργανώσεις και εκπαιδευτές στο Ισραήλ που είναι «αναγνωρισμένες» και δεν τις γνωρίζει κανείς στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτές είναι οργανώσεις και εκπαιδευτές που συνεργάζονται με το ισραηλινό κράτος και εκπαιδεύουν στο Krav Maga υπαλλήλους υπουργείων, παιδικές κατασκηνώσεις, το στρατό, τουρίστες, κ.α Αυτές οι οργανώσεις και αυτοί οι εκπαιδευτές θα λέγαμε ότι είναι κατά κάποιο τρόπο πιστοποιημένοι ή καλύτερα υπό την ευχέρεια του Ισραηλινού κράτους.

Εκπαιδευτικά προγράμματα εκπαιδευτών

Κάθε λογικός άνθρωπος μπορεί να αντιληφθεί ότι οποιαδήποτε τέχνη, επιστήμη ή σπορ για να μπορέσει κάποιος να μάθει, κατανοήσει και εφαρμόσει με επιτυχία, απαιτείται ταλέντο, χρόνος και πολύ προσπάθεια. Ποσό μάλλον αν αυτός ο κάποιος είναι αυτός που θα διδάξει άλλους. Ένα άτομο για να χαρακτηρίσει τον εαυτό του εκπαιδευτή / δάσκαλο, θα πρέπει καταρχάς να έχει περάσει ο ίδιος όλα τα επίπεδα και στάδια που έχει σκοπό να διδάξει. Φαντάζεστε αν ο καθηγητής του γυμνασίου δεν είχε πάει ο ίδιος δημοτικό και γυμνάσιο και απλά είχε περάσει όλες τις τάξεις σε ταχύρρυθμα μαθήματα; Το σίγουρο θα ήταν ότι οι μαθητές που θα δίδασκε, θα είχαν βαθύτερη και πιο εμπεριστατωμένη γνώση από τον ίδιο .Και ο λόγος είναι ότι οι μαθητές θα είχαν αφιερώσει περισσότερο χρόνο για μελέτη, κατανόηση και αντίληψη των όσων διδάχθηκαν. Ένα ρητό λέει ότι «Για να διδάξεις 10 τεχνικές θα πρέπει να γνωρίζεις 100» Άρα δεν είναι λίγο παράδοξο να έχουμε εκπαιδευτές Krav Maga που εκπαιδεύτηκαν σε ένα ή δυο Σαββατοκύριακα, να χαρακτηρίζονται ως πιστοποιημένοι εκπαιδευτές; Ποιος έκρινε ότι το μορφωτικό, νοητικό και ψυχολογικό προφίλ του υποψηφίου εκπαιδευτή είναι κατάλληλο για να αναλάβει την εκπαίδευση άλλων ανθρώπων; Ποιος εξήγησε ότι άλλο εκπαιδευτής / δάσκαλος και άλλο μαχητής ή αθλητής; Το ότι κάποιος έχει υπόβαθρο ή διακρίσεις σε πολεμικές τέχνες και μαχητικά αθλήματα δεν τον καθιστά απαραίτητα και κατάλληλο για εκπαιδευτή.


Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ποσό χρόνο δίνει στον υποψήφιο εκπαιδευτή να προπονηθεί ώστε να κατανοήσει σε βάθος αυτά που θα διδάξει;

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσφέρει διδακτική εμπειρία σε ρεαλιστικά τμήματα, για απόκτηση διδακτικής εμπειρίας;


Θα μου πείτε μα όλες οι οργανώσεις έτσι δεν δουλεύουν;


Η διαδικασία των ταχύρρυθμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για εκπαιδευτές, συνήθως εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που ένα νέο σύστημα ή μέθοδος θέλουμε να εξαπλωθεί. Η εκάστοτε οργάνωση, διοργανώνει τέτοιου είδους προγράμματα για να βγάλει τους πρώτους αντιπροσώπους που θα διαδώσουν το νέο προϊόν / σύστημα. Στην περίπτωση του Krav Maga αυτό μετατράπηκε σε βιομηχανία και στη συνέχεια σε επιδημία. Στην Ελλάδα υπάρχει μια ανεξέλεγκτη παραγωγή εκπαιδευτών Krav Maga που λόγω της ανύπαρκτης νομοθεσίας ή μάλλον της μη εφαρμογής της νομοθεσίας, κανείς δεν ξέρει ποιος, που και σε ποιον διδάσκει τι.


Πριν λοιπόν λάβετε την απόφαση να ακολουθήσετε το λειτούργημα του εκπαιδευτή / δασκάλου και να αναλάβετε την ευθύνη να καθοδηγήσετε άλλους στο πως θα είναι ασφαλείς, δώστε μεγάλη προσοχή στο ποιος θα διδάξει εσάς. Αν τα κίνητρα σας είναι απλά η απόκτηση του τίτλου εκπαιδευτής / δάσκαλος με τον πιο εύκολο, οικονομικό και σύντομο τρόπο, δεν θα καταφέρετε τίποτα περισσότερο από το να κοροϊδεύετε τον εαυτό σας και όσους από άγνοια  σας ακολουθήσουν.

Εκπαιδευτής εκπαιδευτών

Και ερχόμαστε στο επόμενο κρίσιμο ερώτημα. Ποιος είναι ο εκπαιδευτής που θα εκπαιδεύσει τους υποψήφιους εκπαιδευτές; Ποιος και πως έχρισε κάποιον κατάλληλο για να εκπαιδεύει εκπαιδευτές; Το ότι έχεις τη γνώση να διδάσκεις ένα σύστημα σε ασκούμενους, δεν σημαίνει ότι έχεις τη μέθοδο και την ικανότητα να διδάξεις και ν ’αξιολογήσεις άλλους εκπαιδευτές.


Ένας εκπαιδευτής εκπαιδευτών θα πρέπει να έχει βαθιά γνώση των όσων διδάσκει και να έχει πολυετή εκπαιδευτική εμπειρία. Παράλληλα θα πρέπει η εκπαιδευτική του προσέγγιση να βασίζεται σε ολοκληρωμένη και δομημένη ύλη που θα στοχεύει στην δημιουργία άρτια καταρτισμένων εκπαιδευτών και όχι απλών ασκούμενων. Ο εκπαιδευτής εκπαιδευτών θα πρέπει να μπορεί να διδάξει την λειτουργία και τον μηχανισμό κάθε τεχνικής και τακτικής και όχι απλά την κινησιολογία. Ο εκπαιδευτής εκπαιδευτών θα πρέπει να γνωρίζει ποτέ μια τεχνική ή τακτική δουλεύει και ποτέ όχι. Θα πρέπει να γνωρίζει εναλλακτικές τεχνικές και τακτικές για ένα πρόβλημα όταν ο σωματότυπος, η ηλικία ή κάποιος άλλος περιορισμός δεν επιτρέπουν στον ασκούμενο να ακολουθήσει την στάνταρ οδό. Ένας εκπαιδευτής εκπαιδευτών θα πρέπει να γνωρίζει το γιατί και το πως και να είναι σε θέση να το μεταδώσει στους υποψήφιους εκπαιδευτές. Διαφορετικά θα πρέπει απλά να λέει δεν γνωρίζω και να το ψάχνει. Η απαντήσεις και η διδασκαλία τεχνικών και τακτικών που βασίζονται σε ημιμάθεια μπορούν να έχουν θλιβερά αποτελέσματα για τον υποψήφιο εκπαιδευτή, τον ασκούμενο και το σύστημα του Krav Maga εν γένη.


Προσοχή σε ιδιωτικά συμφωνητικά & περιορισμούς

Μεγάλη προσοχή σε ιδιωτικά συμφωνητικά και περιορισμούς που μπορεί να σας εμφανίσουν όταν ολοκληρώσετε την εκπαίδευση και έχετε δώσει τα χρήματα σας. Όλες οι μεγάλες οργανώσεις για να σας δώσουν την πιστοποίηση, πρώτα σας ζητούν να υπογράψετε συμφωνίες για τις οποίες κανείς δεν σας ενημέρωσε όταν επιλέξατε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Οι συμφωνίες αυτές έχουν δεκάδες περιοριστικά μέτρα για να μπορέσετε να ασκήσετε την εκπαιδευτική σας πιστοποίηση υπό την ομπρέλα της οργάνωσης. Πριν επιλέξετε λοιπόν κάποια από τις οργανώσεις που προσφέρουν προγράμματα εκπαίδευσης και πιστοποίησης εκπαιδευτών, ρωτήστε για αυτό το θέμα την οργάνωση ή εκπαιδευτές που βρίσκονται ήδη στην ομάδα εκπαιδευτών της οργάνωσης. Πιστέψτε με, οι περιορισμοί και οι υποχρεώσεις με τα οποία που μπορεί να σας δεσμεύει το συμφωνητικό θα σας εκπλήξουν και να σας μετατρέψουν σε μόνιμους χορηγούς της οργάνωσης.


Από την άλλη, ρωτήστε αν η οργάνωση έχει κάποιο εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας. Σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορείτε να βασιστείτε, ούτε σας συμφέρει να επενδύσετε επαγγελματικά, γιατί πάντα θα είστε έρμαιοι των αποφάσεων και των κανονισμούς που ξεφυτρώνουν ανάλογα με τις συμπάθειες και τα προσωπικά συμφέροντα.


Συμπεράσματα

Η σπατάλη χρόνου και χρήματος σε κάτι που θα σας προσφέρει μια ημιμαθή κατάρτιση και καμία υποστήριξη στη συνέχεια, δεν αξίζει σε καμία των περιπτώσεων. Οργανώσεις και εκπαιδευτές που σας αντιμετωπίζουν σαν ποσότητα με σκοπό το κέρδος, πάντα θα σας δημιουργούν προβλήματα με αποτέλεσμα ποτέ να μην μπορέσετε να εξελιχθείτε επαγγελματικά.


Οργανώσεις και εκπαιδευτές που λειτουργούν με γνώμονα εγωκεντρικά κίνητρα και όχι επαγγελματισμό, πάντα θα σας αντιμετωπίζουν ανταγωνιστικά ακόμα και αν ανήκετε στις οργανώσεις τους. Οργανώσεις και εκπαιδευτές αποκομμένοι από άλλες οργανώσεις ή εκπαιδευτές της Ελλάδας ή του Ισραήλ, διαδίδοντας ότι τα ξέρουν όλα, είναι οι καλύτεροι και μεγαλύτεροι στο είδος τους και δεν έχουν ανάγκη κανέναν, δεν θα σας αφήσουν ποτέ να εξελιχθείτε.


Όπως και να έχει οι αποφάσεις και οι επιλογές είναι δίκες σας.


Βασίλης Πετρίδης

Επικεφαλής εκπαιδευτής Krav Maga Science

159 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page