top of page

Αρχάριος με γνώσεις παρά προχωρημένος με άγνοια


Η υπέρ εμπορευματοποίηση του Krav Maga, σε συνδυασμό με την εκπροσώπηση του από οργανισμούς και άτομα με μοναδικό στόχο τον πλουτισμό. Έχουν ως αποτέλεσμα τόσο στην ελληνική όσο και στην παγκόσμια κοινότητα του Krav Maga να επικρατεί ένα κλίμα που θα το ονομάζαμε “Κυνήγι του χαμένου βαθμού”. Έναν ορισμό που σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει το σύστημα του Krav Maga και τους λόγους που αυτό δημιουργήθηκε.


Προσεγγίζοντας μια παρέα ασκούμενων στο Krav Maga, πιθανόν να ακούσεις για τους βαθμούς που κατέχουν και τον βαθμό που έχει ο εκπαιδευτής τους. Ενώ αν επισκεφτείς ένα κέντρο εκπαίδευσης, ο υπεύθυνος δεν θα παραλείψει να σε ενημερώσει σχετικά με το πρόγραμμα εξετάσεων και τους χρόνους που απαιτούνται για να πας από το ένα επίπεδο στο άλλο.


Η φρενίτιδα των επιπέδων και πιστοποιήσεων, δεν σταματά στους ασκούμενους. Συνεχίζεται στον τομέα των εκπαιδευτών και όσων επιθυμούν να χριστούν εκπαιδευτές. Η όλη υπόθεση έχει αναπτύξει ένα εμπόριο και παρεμπόριο βαθμών, πιστοποιητικών και διπλωματών, με υπέρογκα κέρδη και τους “εμπόρους” να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος έχει το πιο αναγνωρισμένο, γνήσιο και αυθεντικό εμπόρευμα.


Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι να χάνετε καθημερινά το νόημα και η ουσία του Krav Maga. Ο μαθητής επικεντρωμένος στην επόμενη ζώνη, σηματάκι πτυχίο, αποπροσανατολίζεται από τα οφέλη του επιπέδου που διανύει, με αποτέλεσμα να μην εισπράτει καμία ουσιαστική και αποτελεσματική γνώση, δεξιότητα ή ικανότητα από την εκπαίδευση.

Συνέπεια του φαινομένου είναι να έχουμε αρκετούς ασκούμενους και εκπαιδευτές του Krav Maga, που σε καμία περίπτωση το επίπεδο φυσικής και γνωστικής ικανότητας τους, δεν ανταποκρίνεται στα κορνιζαρισμένα πτυχία που διακοσμούν τους τοίχους τους.


Από την άλλη υπάρχουν εκπαιδευτές και μαθητές που θυσιάζουν ώρες και μέρες της ζωής τους, με υπομονή και απαλλαγμένοι από εγωισμούς και μεγαλομανίες, που σπουδάζουν την μέθοδο του Krav Maga και όχι απλά προπονούνται. Μια μέθοδος που για να σου αποκαλύψει τα μυστικά της, θα πρέπει να κατανοήσεις απόλυτα και βαθιά τις θεμελιώδεις αρχές και τις βασικές τεχνικές και τακτικές. Μια διαδικασία που δεν τελειώνει γιατί πέρασαν τρεις μήνες εξάσκησης στην σχολή. Μια διαδικασία που δεν την ορίζει ο δάσκαλος που θέλει να συμπληρώσει χρήματα πριν τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και το καλοκαίρι. Μια διαδικασία που την ορίζει ο κάθε ασκούμενος μόνος του. Όποτε και όταν αισθανθεί ότι έχει αντιληφθεί το νόημα και την ουσία.


Σεβαστείτε τον εαυτό σας και μην δέχεστε γνώσεις ζωής από ακατάλληλα άτομα. Μην πιστεύετε ανθρώπους χωρίς εμπειρία και παιδία. Μην ακολουθείται άτομα που χρησιμοποιούν το Krav Maga για να δικαιολογούν τον βίαιο και γεμάτο προβλήματα χαρακτήρα τους.

Μην βιάζεστε. Δώστε στο σώμα και το μυαλό χρόνο να μάθει την διαδρομή. Η ταχύτητα και η δύναμη κατακτώνται εύκολα. Το που, πως και ποτέ πρέπει να χρησιμοποιηθούν είναι αυτό που απαιτεί προσπάθεια. Μην βιάζεστε να διδαχθείτε προχωρημένες και πολύπλοκες τεχνικές. Το Krav Maga βασίζεται στην απλότητα και η απλότητα φέρνει αμεσότητα.


Εστιάσετε στις τεχνικές και τακτικές του Krav Maga με υπομονή και δώστε όσο χρόνο χρειαστεί στον εγκέφαλο σας για να δημιουργήσει νέα νευρικά μοτίβα, που θα σας χαρίσουν εκπληκτικές δεξιότητες και ικανότητες. Η συνεχής εξάσκηση σε βασικά στοιχεία του Krav Maga, θα σας εξασφαλίσει την σταθερότητα και προσβασιμότητα της γνώσης και όχι μια επιφανειακή και παπαγαλίστικη ψευδαίσθηση.


Τελικός στόχος θα πρέπει να είναι, το σώμα σας να μην χρειάζεται να θυμάται ή να ψάχνει μια συγκεκριμένη τεχνική ή τακτική όταν αυτή χρειαστεί. Θα πρέπει αυτός που κατέχει το σύστημα του Krav Maga να μπορεί να αναγνωρίζει και να δρα ή να αντιδρά αυτοματοποιημένα και άμεσα. Όπως άμεσα και αυτοματοποιημένα σταματάμε στο κόκκινο φανάρι ή κάνουμε μαθηματικές πράξεις ή φοράμε τα ρούχα μας.


Είναι ευθύνη και υποχρέωση όλων των εκπαιδευτών Krav Maga, να σέβονται τις θεμελιώδεις αρχές του συστήματος, να μην καινοτομούν με προσθήκες και αφαιρέσεις που καμία σχέση δεν έχουν με το Krav Maga και πάνω από όλα να μην μετατρέπουν τους μαθητές τους σε θηρευτές βαθμών, πτυχίων, διακρίσεων, ούτε να τους προτρέπουν να γίνουν εκπαιδευτές μέσω τεχνασμάτων και μονοπατιών.


Βασίλης Πετρίδης

31 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page